suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Suomi.fi-fullmakter för ärendehantering å en annan persons vägnar

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

I Suomi.fi-fullmakter kan du ge en annan person eller ett företag fullmakt att hantera vissa ärenden. Med Suomi.fi-fullmakter kan du till exempel ge en apoteksfullmakt, dvs. ge en annan person fullmakt att köpa receptbelagda läkemedel på apoteket.

Med fullmakt avses att en person eller ett företag som du befullmäktigat har rätt att uträtta valda ärenden för din räkning. Du kan också själv begära ...

Gör så här

Identifiera dig i Suomi.fi-webbtjänsten med ditt personliga identifieringsverktyg (t.ex. med dina nätbankskoder). Välj Fullmakter i menyn i Suomi.fi-webbtjänsten. Välj Personliga fullmakter på startsidan i tjänsten Fullmakter som ärenderoll och gå vidare för att ge fullmakt eller begära fullmakt.

För att du ska kunna ge en annan person fullmakt att uträtta ärenden för din räkning måste du känna till personens namn och personbeteckning. Du måste också känna till personens namn och personbeteckning när du begär fullmakt av någon, dvs. tillstånd att uträtta ärenden för någon annans räkning.

Om du vill ge befullmäktigande att uträtta ärenden för din räkning måste du känna till företagets namn eller FO-nummer.

Medborgarrådgivningen ger anvisningar om användningen av fullmakter per telefon, e-post, textmeddelande och via kontaktblanketten. I avsnittet Anvisningar och stöd i Suomi.fi-webbtjänsten hittas också anvisningar.

För vem och på vilka villkor

Du kan ge en annan person fullmakt att sköta ärenden för din räkning i Suomi.fi-fullmakter om du är myndig och har en finsk personbeteckning eller en giltig och bekräftad utlänningsidentifikation (UID).

Att göra en fullmakt på egen hand förutsätter identifiering i Suomi.fi-webbtjänsten. Identifieringen sker med bankkoder, mobilcertifikat, certifikatkort eller Finnish Authenticator-appen.

Om du inte kan identifiera dig i Suomi.fi-webbtjänsten och ge fullmakter på egen hand, kan den som du valt som fullmaktstagare lämna en begäran om fullmakt till dig i Suomi.fi-webbtjänsten. Du kan godkänna begäran om fullmakt på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe.

Om du inte har möjlighet att besöka Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe för att godkänna begäran om fullmakt kan du göra en elektronisk fullmaktsansökan själv eller tillsammans med din assistent på sidan Fullmakt med ansökan. Din assistent kan vara din blivande fullmaktstagare eller någon annan.

En minderårig kan inte ge fullmakter i Suomi.fi-webbtjänsten, eftersom den minderåriga är omyndig och därmed inte kan ge någon fullmakt att agera för någon annans räkning. Vårdnadshavaren agerar för en minderårigs räkning. Den minderårigas vårdnadshavare som är antecknade i befolkningsregistret kan tillsammans ge en fullmakt åt varandra eller en person de valt att sköta den minderårigas ärenden ensam, om barnet inte har spärrmarkering.

Servicen tillhandahålls av

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Ansvarig för tjänsten

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Ansvarig för texten: Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Uppdaterad: 15.11.2022