suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Studerandehälsovården

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

Studerandehälsovårdens tjänster är avsedda för gymnasieelever, studerande vid yrkesutbildningar på andra stadiet och yrkeshögskolestuderande. Klienterna som omfattas av den erbjuds hälsovårds- och sjukvårdstjänster, såsom munhälsovård och tjänster för psykisk hälsa.

Studerandehälsovården omfattar

  • uppföljning och främjande av studerandes hälsa och välbefinnande samt studieförmåga
  • främjande av ...

Gör så här

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Studerande vid gymnasier, yrkesläroanstalter och högskolor har rätt till tjänster inom studerandehälsovården i det välfärdsområde där läroanstalten är belägen.

Studerandehälsovården omfattar två periodiska hälsoundersökningar på andra stadiet. Under det första studieåret ordnas en hälsoenkät för högskolestuderande. Utifrån enkäten görs vid behov en hälsoundersökning. Vid hälsoundersökningarna undersöks studerandens hälsa och välfärd samt andra omständigheter som påverkar studierna som en helhet. I studerandehälsovårdens tjänster ingår förutom att följa upp och främja studerandenas hälsa och välbefinnande samt studieförmåga även bland annat hälso- och sjukvårdstjänster inom primärvården, inklusive mentalvårds- och missbruksarbete, främjande av sexuell hälsa och mun- och tandvård.

Hälso- och sjukvårdstjänsterna för högskolestuderande produceras av Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS). Högskolestuderande ska betala en hälsovårdsavgift till FPA som täcker alla SHVS tjänster. Särskilda besöksavgifter tas inte ut.

Statsrådets förordning om rådgivningsverksamhet, skol- och studerandehälsovård samt förebyggande mun- och tandvård för barn och unga

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 12.2.2024