suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Om att bli stödperson

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

En stödperson är en utomstående vuxen som träffar barnet eller den unga 1-4 gånger per månad. Mötena kan vara några timmar långa, och man gör gemensamma aktiviteter, till exempel hobbyer. Stödpersoner bör vara balanserade och tillförlitliga vuxna i olika åldrar som förbinder sig till verksamheten. En stödperson kan vara ensamboende eller ha en familj. Hen ska vara myndig.

Personerna som behöver e ...

Gör så här

Via Soite kan du bli stödperson för ett barn eller en ung person som behöver stöd. Nya frivilliga personer får introduktionsutbildning och annan utbildning i att fungera som stödperson. Om du vill bli stödperson, bör du göra en ansökan. Mer information ges av stödrelationskoordinatorn.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

För barn som behöver särskilt stöd och barnets familj kan ordnas en stödperson eller -familj. Man måste inte vara klient hos barnskyddet för att få en stödperson.

Både stödpersons- och stödfamiljsverksamheten skräddarsys enligt barnets och familjens individuella behov. Stödpersonen träffar barnet för en gemensam aktivitet eller hobby under ett par timmar varje eller varannan vecka. Inom stödfamiljsverksamheten tillbringar barnet till exempel ett veckoslut i månaden hos stödfamiljen.

Stödpersonen eller -familjen får en kostnadsersättning och ett arvode. De får utbildning för uppgiften. Stödpersonernas och -familjernas tystnadsplikt gäller även efter att uppgiften avslutats.

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 14.2.2024