suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Hangö stad

Stöd för närståendevård under 65 år

  • Tjänst
  • Hangö
  • Offentlig tjänst

Närståendevårdstöd är en lagstadgad socialservice, som kommunen organiserar inom ramen för de medel som anvisats. Närståendevården är att sköta den äldre, handikappade eller den sjuka personens vård eller annan omsorg i hemmet med hjälp av anhörig eller annan närstående.

Med närståendevård avses en helhet för vårdnadstagaren, som består av de tjänster som ges samt närståendevårdarens vårdarvode, l ...

Gör så här

Stöd för närståendevård kan ansökas året runt. Mera information får man att kontakta socialarbetaren för handikappservice. Fyll i ansökningsblanketten och leverera ansökan till socialservicecentralen.

För vem och på vilka villkor

Stöd för närståendevård kan ansökas av person, som hemma sköter en hemmaboende handikappad eller sjuk person som behöver mycket vård och omsorg och alternativ till hens vård skulle vara institutionell vård. Till ansökan bifogas läkarintyg (C-utlåtande) eller annat motsvarande intyg över hälsotillståndet.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Närståendevård innebär att vård av en äldre, handikappad eller sjuk person ordnas i hemmet så att en anhörig eller någon annan som står den vårdbehövande nära fungerar som vårdare. Stödet för närståendevård omfattar ett vårdarvode, tjänster som tillhandahålls den vårdbehövande samt stöd till närståendevårdaren.

Stödet för närståendevård är en lagstadgad socialtjänst. I lagen fastställs de lägsta vårdarvodena till närståendevårdare, vilka tjänster som tillhandahålls som stöd för vården, vårdarens ledigheter, vård- och serviceplanen och innehållet i avtalet om närståendevård.

Servicen tillhandahålls av

Hangö stad

Ansvarig för tjänsten

Hangö stad
Ansvarig för texten: Hangö stad
Uppdaterad: 2.3.2020