suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Närståendevård

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

En närståendevårdare hjälper och stöder en sjuk, handikappad eller äldre familjemedlem som en del av familjens vardag och liv. Familjevård kan behövas i olika skeden av familjens liv. Närståendevårdare är bland annat föräldrar till ett barn med ett handikapp, personer som vårdar sin make/maka och barn som sköter om sina äldre föräldrar.

Närståendevården inverkar på hela familjens liv. En familj s ...

Gör så här

Du kan ansöka om stöd för närståendevård med en ansökan om stöd för närståendevård när som helst under året. Ett läkarutlåtande måste alltid fogas till ansökan.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Närståendevård innebär att vård av en äldre, handikappad eller sjuk person ordnas i hemmet så att en anhörig eller någon annan som står den vårdbehövande nära fungerar som vårdare. Stödet för närståendevård omfattar ett vårdarvode, tjänster som tillhandahålls den vårdbehövande samt stöd till närståendevårdaren.

Stödet för närståendevård är en lagstadgad socialtjänst. I lagen fastställs de lägsta vårdarvodena till närståendevårdare, vilka tjänster som tillhandahålls som stöd för vården, vårdarens ledigheter, vård- och serviceplanen och innehållet i avtalet om närståendevård.

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 14.2.2024