suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Närpes Stad

Socialombudsman

  • Tjänst
  • Närpes
  • Offentlig tjänst

Kommunen har en socialombudsman som främjar rättigheterna för de kommuninvånare som är klienter hos socialvården och verkställer rättigheterna i frågor som gäller socialvården. Socialombudsmannen ger råd, hjälper kommuninvånarna att göra anmärkningar som gäller socialvården och informerar kommuninvånarna om vilka rättigheter de har i egenskap av klienter hos socialvården.

Från den enskilda medborgarens synpunkt är socialombudsmannen närmast en rådgivare. Socialombudsmannen kan hjälpa klienter till exempel genom att utreda lagstiftningens innehåll, berätta om myndigheternas praxis, ge råd om vilken myndighet klienten bör vända sig till i ett visst ärende och ge råd om hur man skall söka ändring i ett beslut. Socialombudsmannen har inte rätt att fatta beslut i praktiska ärenden och kan därför inte ändra en socialarbetares beslut.

Socialombudsmannen är anträffbar må-fr kl. 8–14, tfn 040 507 9303.

Besöksadress:

Krutkällarvägen 4

65100 Vasa

Postadress:

Vasa stad/ Socialombudsman

PB 65101 Vasa

För vem och på vilka villkor

Närpes stad köper socailombudsmannatjänster av Vasa stad.

Tjänsten är avgiftsfri.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Socialombudsmannen främjar rättigheterna för klienter hos socialvården och verkställer rättigheterna i frågor som gäller socialvården. Socialombudsmannen ger råd, hjälper att göra anmärkningar som gäller socialvården och informerar klienter hos socialvården om deras rättigheter. Socialombudsmannen följer hur klienternas rättigheter och ställning utvecklas.

Socialombudsmannen fattar inga beslut och beviljar inga förmåner. Socialombudsmannen är en opartisk aktör som inte driver saker juridiskt, utan ger råd.

Lag om klientens ställning och rättigheter inom socialvården

Basuppgifter

Servicen tillhandahålls avVasa stad
Ansvarig för tjänstenNärpes Stad
Område Närpes
Tillgängliga språkfinska, svenska
Ansvarig för texten: Närpes Stad
Uppdaterad: 16.12.2019