suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Serviceboende och institutionsvård för äldre

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

Serviceboende är avsett för äldre personer som inte behöver rikligt med omvårdnad dygnet runt. En person som bor inom serviceboende behöver dock en lämplig lägenhet och vård och omsorg. Servicehusen har enkel- och dubbelrum som möbleras med egna möbler. Den boende kan ansöka om bostadsbidrag och vårdbidrag för pensionstagare hos FPA när de bor på ett servicehus.

Serviceboende med heldygnsomsorg å ...

Gör så här

Bakgrundsinformation och lagstiftning

På en plats som erbjuder serviceboende med heldygnsomsorg kan man bo om

  • behovet av vård och omsorg på grund av sjukdom, åldrande eller skada är oberoende av tiden på dygnet
  • vården och omsorgen inte kan genomföras på annat sätt.

Serviceboende med heldygnsomsorg för personer med funktionsnedsättning kan också ordnas i hemmet.

Att bo på ett serviceboende med heldygnsomsorg kan vara kontinuerligt eller kortvarigt. Det omfattar förutom vård, omsorg och handledning även aktiviteter som upprätthåller och främjar klientens funktionsförmåga, utomhusvistelse och motion, måltids- och klädvård, tvätt- och städservice samt andra nödvändiga tjänster oberoende av tid på dygnet.

Klienten kan själv möblera sin bostad. Klienten betalar hyra för serviceboende med heldygnsomsorg samt en månadsavgift som fastställs på basis av klientens inkomster. Avgiften omfattar tjänster som hör till serviceboende med heldygnsomsorg. Klienten betalar dessutom sina läkemedel och andra kostnader (t.ex. hårklippning). Serviceboende med heldygnsomsorg tillhandahålls av offentliga och privata serviceproducenter.

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 12.2.2024