suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Lantmäteriverket

Samfällda områden och åtgärder gällande dem

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

En del mark- och skogsområden har förblivit odelade dvs. de är fastigheters samfällda områden. Samfällda områden är vanligen båtplatser, skiften för sand- eller torvtäkt eller motsvarande och de har ofta bara några delägarfastigheter. Ett samfällt vattenområde kan ha hundratals fastigheter som delägare. Delägarna bildar ett delägarlag som kan vara konstitituerat eller icke-konstituerat. Ordförande ...

Gör så här

Ansök om förrättning i e-tjänsten: välj fastighet och förrättning, fyll i ansökan och lägg till eventuella bilagor i ansökan.

Du kan även ansöka om förrättning på en pappersblankett ifall du inte har möjlighet att använda e-tjänsten.

För vem och på vilka villkor

En ägare i ett samfällt område har rätt att få sin andel avskild om avskiljandet inte orsakar betydande olägenheter för övriga delägare. I fråga om samfällda vattenområden förutsätts det dessutom att det finns en särskild orsak till skiftet. Genom skifte kan en andel i strömfall eller samfälld skog inte avskiljas.

För fogande av en egen fastighet i en befintlig samfälld skog förutsätts det ett avtal med den samfällda skogen. För grundande av samfälld skog förutsätts det ett grundfördrag och förslag om stadgar för den samfällda skogen med de övriga ägarna till delägarfastigheterna.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Servicen tillhandahålls av

Lantmäteriverket

Ansvarig för tjänsten

Lantmäteriverket
Ansvarig för texten: Lantmäteriverket
Uppdaterad: 19.7.2023