suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Sibbo kommun

Röntgen

  • Tjänst
  • Sibbo
  • Offentlig tjänst

Röntgen i Sibbo betjänar patienter inom HNS:s specialsjukvård och primärhälsovården i kommuner oberoende av kommungränserna. Patienten ska ha en elektronisk remiss av läkare. Vid röntgen i Sibbo utförs vanliga röntgenundersökningar (bl.a. av skelettet, lungor och tänder)

Undantag utgör följande undersökningar

  • Skoliosröntgen och mekaniska axlar (Borgå sjukhus röntgen)
  • Bentäthetsmätningar (Elielplatsens röntgen)
  • UL-undersökningar (Borgå sjukhus röntgen)

Om du fått en remiss från HNS, kan du besöka vilken enhet inom HNS-Bilddiagnostik som helst.

Gör så här

Till en vanlig röntgenundersökning i HNS-Röntgen i Sibbo kan man komma utan tidsbeställning. Du kan beställa tid per telefon eller vid tidsbeställningen på läkarmottagningarna, till exempel i samband med läkarbesök.

Röntgenutlåtanden fås av läkaren eller sjukskötaren genom att beställa en telefon- eller mottagningstid.

För vem och på vilka villkor

Inom den offentliga hälso- och sjukvården kräver bilddiagnostiska undersökningar alltid läkarremiss. Privata serviceleverantörer tillhandahåller bilddiagnostik även utan remiss.

För alla undersökningar behövs en remiss antingen av en hälsocentralläkare eller sjukvårdsdistriktets läkare. Röntgenundersökningar med privatläkarremiss görs inte.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Bilddiagnostik kan användas som hjälpmedel när sjukdomar undersöks och i uppföljningen av vården. Diagnostiken går ut på att man med hjälp av olika tekniker tar fram en eller flera bilder av ett organ eller en del av ett organ. Till bilddiagnostik hör till exempel röntgen- och datortomografiundersökningar, magnet- och ultraljudsundersökningar, termografi och isotopkartläggningar. Även livsprocesser såsom sömn, aktivitet eller hjärnans elektriska funktion kan skannas.

Bilddiagnostiska undersökningar genomförs av sjukhus, hälsovårdscentraler och privata tjänsteproducenter. Vissa bilder kan också tas och förmedlas vidare från patientens hem.

Basuppgifter

Servicen tillhandahålls avHelsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt
Ansvarig för tjänstenSibbo kommun
Område Sibbo
Tillgängliga språkfinska, svenska, engelska
Ansvarig för texten: Sibbo kommun
Uppdaterad: 13.10.2021