suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Regionförvaltningsverket

Registret för övervakning av penningtvätt

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Regionförvaltningsverket i Södra Finland för sedan 1.7.2019 ett register för övervakning av penningtvätt. Rapporteringsskyldiga som enligt penningtvättslagen övervakas av regionförvaltningsverket ska registrera sig i registret för övervakning av penningtvätt inom 14 dygn efter att verksamheten inletts.

Enligt penningtvättslagen ska alla rapporteringsskyldiga som omfattas av regionförvaltningsverk ...

Gör så här

Ansökan om att upptas i registret för övervakning av penningtvätt görs med en elektronisk ansökningsblankett som finns i regionalförvaltningens e-tjänster. E-tjänsten finns på servicekanalerna.

De obligatoriska fälten i den elektroniska ansökningsblanketten är utmärkta och blanketten anvisar hur uppgifterna ska fyllas i.

Den sökande ska fylla i följande uppgifter:

  1. En enskild näringsidkares fullständiga namn och personbeteckning eller om en sådan saknas, födelsetid samt firma, eventuell bifirma, företags- och organisationsnummer eller annan motsvarande beteckning och besöksadress till de verksamhetsställen där det bedrivs verksamhet.
  2. En juridisk persons firma, eventuella bifirma, företags- och organisationsnummer eller annan motsvarande beteckning och besöksadress till de verksamhetsställen där det bedrivs verksamhet.

När det gäller valutaväxlare och de som tillhandahåller företagstjänster även:

  1. Utredning om bolagets ansvarspersoner, vars tillförlitlighet bedöms, om anmälaren är en juridisk person. Tillförlitlighetskravet gäller verkställande direktören och dennes ställföreträdare, medlemmar och ersättare i styrelsen, förvaltningsrådet och jämförbara organ, ansvariga bolagsmän, andra som hör till högsta ledningen och den som direkt eller indirekt innehar minst en tiondel av aktierna i ett aktiebolag eller den rösträtt som aktierna medför eller motsvarande ägande- eller bestämmanderätt, om det är fråga om en annan sammanslutning än ett aktiebolag.

För vem och på vilka villkor

För att företaget ska kunna registreras ska den sökande uppfylla följande krav då ansökan lämnas in:

  1. Den sökande har rätt att utöva näring i Finland.
  2. Den sökande har inte näringsförbud.
  3. Den sökande lämnar in de uppgifter som begärs.

I fråga om ansvarspersoner för valutaväxlare och de som tillhandahåller företagstjänster:

  1. Den sökande är tillförlitlig. Om en fysisk person som är sökande, eller en medlem i styrelsen eller förvaltningsrådet, verkställande direktören, en ansvarig bolagsman eller någon annan i motsvarande ställning, eller en verklig förmånstagare i en sammanslutning eller stiftelse som är sökande, under de senaste fem åren blivit dömd till fängelsestraff eller under de senaste tre åren blivit dömd till böter för ett brott som kan anses visa att personen i fråga är uppenbart olämplig att bedriva betalningsrörelse- eller valutaväxlingsverksamhet eller att erbjuda kapitalförvaltnings- och företagstjänster betraktas sökanden inte som tillförlitlig. Sökande som genom sitt tidigare agerande visat sig vara uppenbart olämpliga att bedriva betalningsrörelse- eller valutaväxlingsverksamhet eller att erbjuda kapitalförvaltnings- och företagstjänster anses heller inte vara tillförlitliga.

Regionförvaltningsverket utreder uppgifterna i punkt 1 och 2.

För att garantera punkt 3 beställer regionsförvaltningsverket bötes-, straff- och näringsförbudsregister från rättsregistercentralen. Ifall det inom anmälarens ledning finns personer som bor eller under de senaste tio åren har bott utomlands ska regionsförvaltningsverket för deras del få straffregisteruppgifter givna av registermyndigheten på den utländska hemorten.

Regionförvaltningsverket har rätt att av myndigheter och aktörer som sköter offentliga uppdrag få uppgifter om hur den som ansöker om registrering sköter sina registrerings-, rapporterings- och betalningsåtaganden i anslutning till skatter, lagstadgade pensions-, olycksfalls- och arbetslöshetsförsäkringsavgifter samt avgifter som Tullen tar ut samt sådana uppgifter om sökandens verksamhet, ekonomi och kopplingar som behövs för utredning av den tillförlitlighet.


Tidsfrist

Registreringsanmälan ska göras inom 14 dygn efter att verksamheten inletts.

Handläggningstid

Den målsatta handläggningstiden för ärenden som gäller registrering är två veckor efter att ärendet inletts, alltså från och med den dag då anmälan kommit fram till regionförvaltningsverket. Handläggningstiden kan bli längre om anmälan är inkomplett och ytterligare uppgifter behövs eller på grund av rusningar.

Giltighetstid

Tills vidare.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Lag om förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism

Servicen tillhandahålls av

Regionförvaltningsverket

Ansvarig för tjänsten

Regionförvaltningsverket
Ansvarig för texten: Regionförvaltningsverket
Uppdaterad: 22.11.2021