suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Livsmedelsverket

Registrering och godkännande av foderföretagare enligt foderhygienförordningen

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Enligt foderhygienförordningen ska hela foderkedjan, inklusive primärproduktionen, registrera sig som foderföretagare hos Livsmedelsverket. Registrering är en förutsättning för verksamheten.

Vissa verksamheter förutsätter att foderföretagaren ansöker om godkännande utöver registreringen. Kravet på godkännande kan gälla vissa tillsatser eller produkter som innehåller tillsatser, framställning av ...

Gör så här

Vid registrering som foderföretagare ska företagaren i första hand använda den elektroniska registreringstjänsten Touko. Om det inte är möjligt att använda Touko via e-tjänsten, registrerar sig företagaren genom att skicka blankett A till Livsmedelsverket.

En foderföretagare ska ansöka om godkännande på blankett C för användning av vissa fodertillsatser eller till exempel för tillverkning av produkter från vegetabiliska oljor.

Med blankett G ansöker företagaren om godkännande för tillverkning och återförsäljning av foder som innehåller läkemedel.

Företagaren ansöker om godkännande enligt TSE-förordningen till exempel för användning av fiskmjöl på blankett E.

Det finns inte information om alla servicekanaler på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om servicekanalerna på andra språk.

För vem och på vilka villkor

Foderhygienförordningen (EG) nr 183/2005 kräver att foderföretagare registrerar sig eller ansöker om godkännande för att kunna tillverka, släppa ut på marknaden, exportera eller importera foder. Dessutom förutsätter foderhygienförordningen en riskanalys och ett system för kritiska kontrollpunkter (HACCP) av alla foderföretagare.

Ansökan om godkännande ska skickas till Livsmedelsverket i god tid innan den planerade verksamheten inleds. Ansökan om godkännande görs på blankett C.

Innan godkännandet beviljas inspekterar Livsmedelsverket företaget på plats.

Livsmedelsverket ska underrättas om ändringar i verksamheten eller om verksamheten upphör på blankett A eller D. Dessutom ska aktören årligen skicka en årsanmälan om sin verksamhet till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket skickar en separat begäran om detta.

I tjänsten finns en egen beskrivning av registreringen av aktörer inom primärproduktionen inom foderbranschen (djurproduktionsgårdar, växtodling).


Tidsfrist

Registreringsanmälan ska göras hos Livsmedelsverket minst en månad innan verksamheten inleds.

Handläggningstid

Handläggningen av registreringen tar cirka 10 dagar.

Giltighetstid

Tills vidare.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

JSMs förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen 1266/2020

Servicen tillhandahålls av

Livsmedelsverket

Ansvarig för tjänsten

Livsmedelsverket
Ansvarig för texten: Livsmedelsverket
Uppdaterad: 8.4.2024