suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Elevhälsans psykologtjänster

  • Tjänst
  • 27 kommuner
  • Offentlig tjänst

Skolpsykologen ger stöd i frågor som gäller välbefinnande, skolgång och lärande. Skolpsykologen kan i synnerhet vara till hjälp om det behöver utredas utmaningar i lärandet. Ett eventuellt behov av undersökningar av skolpsykologen bedöms tillsammans med lärarna och/eller skol- och studerandehälsovården i samråd med dig.

Skolpsykologen hjälper när det gäller psykisk hälsa och krissituationer samt m ...

Gör så här

Du kan ta kontakt med skolpsykologen per telefon eller sms. Skolpsykologer tar i regel emot med tidsbokning och servicen är kostnadsfri.

För vem och på vilka villkor

Skol- eller studiepsykologens tjänster kan användas av elever i grundutbildning, vilket även omfattar elever i förskoleutbildning och elever från gymnasieskolor och yrkesskolor.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Psykologen (skolpsykolog) inom elevhälsan stöder skolgången, studierna och den studerandes psykiska hälsa samt hjälper till vid inlärningssvårigheter. Psykologen reder ut problem med den mentala hälsan och bedömer vid behov elevens eller den studerandes behov av vård eller stöd.

Psykologtjänster finns på varje skola och läroanstalt. En studerande ska ges möjlighet till ett personligt samtal med elevhälsans psykolog senast den sjunde arbetsdagen vid läroanstalten efter det att den studerande eller en vårdnadshavare har begärt detta. I brådskande situationer ska möjlighet ges samma eller nästa arbetsdag.

Psykologen inom elevhälsan är med och utvecklar välbefinnandet inom hela läroanstaltssamfundet. Psykologen hänvisar vid behov en studerande även till andra elevhälsotjänster.

Servicen tillhandahålls av

Egentliga Finlands välfärdsområde

Ansvarig för tjänsten

Egentliga Finlands välfärdsområde
Ansvarig för texten: Egentliga Finlands välfärdsområde
Uppdaterad: 25.3.2024