suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Psykiatrisk boenderehabilitering

  • Tjänst
  • Helsingfors
  • Offentlig tjänst

Enheterna för boenderehabilitering ger träning för att de boenden lär sig klara med sina sjukdomssymtom, sköta sin egen hälsa och klara sig i vardagen och i den sociala växelverkan. Rehabiliteringen baserar sig på en vård- och rehabiliteringsplan som uppgörs tillsammans med klienten, samt ett veckoprogram och olika gruppaktiviteter.

Vårdpersonalen är på plats vanligen på vardagar kl. 8 - 20 och ...

Gör så här

För vem och på vilka villkor

18 års ålder.

Tjänsten är avsedd för helsingforsbor.

Patienterna kommer till boenderehabilitering med remiss.

Personalen intervjuar boendekandidaterna.

Beslutet fattas av SAS-gruppen.

Tjänsten är avgiftsbelagd.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Rehabiliteringsklienter inom mentalvården har rätt att vid behov få stöd för självständigt boende. Rehabiliteringsklienten får i första hand tjänster i sitt eget hem. En socialhandledare, bostadsrådgivare eller annan stödperson hjälper till med att skaffa bostad, göra sig hemmastadd och ordna vardagssysslor. Stödet kan vara kort- eller långvarigt. Syftet är att främja klientens rehabilitering, självständighet och funktionsförmåga.

Boendeservice ges till rehabiliteringsklienter inom mentalvården som behöver både en lämplig bostad och vård och omsorg. Vid serviceboende med heldygnsomsorg finns det tillgång till vård och omsorg dygnet runt.

Rehabiliteringsklienter inom mentalvården kan också få stöd genom att bo på en anstalt under en tid. Det går att få långvarig vård och omsorg på en anstalt om det är nödvändigt för rehabiliteringsklientens hälsa eller säkerhet.

Servicen tillhandahålls av

Helsinfors stad

Ansvarig för tjänsten

Helsingfors stad, Social-, hälsovårds- och räddningssektorn
Ansvarig för texten: Helsingfors stad, Social-, hälsovårds- och räddningssektorn
Uppdaterad: 31.3.2024