suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Jakobstads social- och hälsovårdsverk

Ögonbottenfotografering

  • Tjänst
  • 4 kommuner
  • Offentlig tjänst

Ögonbottenfotografering görs hos diabetiker för att sålla fram eventuella ögonbottenskador och för att hitta förändringar i ett tidigt skede. Då kan vi också åtgärda dessa för att förhindra bestående synhandikapp.

Ögonbottenfotografering görs på Diabetesmottagningen i Jakobstad och Nykarleby hvc-mottagning.

Undersökning

Vid undersökningen träffar du diabetesskötaren/sjukskötaren. Vi kontrollerar din synskärpa före fotograferingen både med och utan glasögon. Därefter droppar vi pupillutvidgande droppar och din synskärpa kan därför vara sämre ett par timmar efter undersökningen. Därför rekommenderar vi solglasögon vid starkt solsken och att någon annan fungerar som chaufför.

Resultat

En hvc-läkare granskar alla fotografier. Om du bor i Jakobstad, Larsmo eller Pedersöre sänder vi alltid hem ditt resultatet per brev. Om du bor i Nykarleby, Jeppo eller Munsala sänder vi hem resultatet per brev endast då det finns avvikelser i bilderna.

Gör så här

Vi kallar diabetiker per brev med ett till tre års mellanrum beroende på vad din tidigare undersökning visat. Följ anvisningarna i brevet. Undersökningen är frivillig.

Kontakta telefonrådgivningen om du har frågor eller behöver ändra/annullera din tid. I Nykarleby ska du kontakta diabetesskötaren.

För vem och på vilka villkor

Tjänsten är avgiftsfri.

För ögonbottenfotograferingen fakturerar vi ingen avgift.

Basuppgifter

Servicen tillhandahålls avJakobstads social- och hälsovårdsverk
Ansvarig för tjänstenJakobstads social- och hälsovårdsverk
Område Jakobstad, Larsmo, Nykarleby, Pedersöre
Tillgängliga språksvenska, finska
Ansvarig för texten: Jakobstads social- och hälsovårdsverk
Uppdaterad: 3.8.2020