suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Narkotikatest i arbetslivet

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Arbetsgivare eller enheter inom hälso- och sjukvården kan begära narkotikatest. Narkotikatest i arbetslivet är övervakningstest med vilka man undersöker en persons droganvändning.

Vid narkotikatest i arbetslivet görs det första testet på urinprovens undersökningspaket och lämplighetstestet med immunologiska tekniker och preliminära positiva resultat verifieras med kromatografisk-masspektrometris ...

Gör så här

THL:s enhet för rättstoxikologi levererar på begäran provtagningsredskap och försändelsepaket för proverna.

Mer information om narkotikatest i arbetslivet hittar du på webbsidan eller genom att kontakta THL:s enhet för rättstoxikologi.

För vem och på vilka villkor

Detaljerade bestämmelser om narkotikatest i arbetslivet finns i statsrådets förordning (218/2004) och tillämpningsanvisningar finns i social- och hälsovårdsministeriets anvisningar (2/2206).

Arbetsgivare eller enheter inom hälso- och sjukvården kan begära narkotikatest. De yrkesutbildade personerna inom hälso- och sjukvården som deltar i testningen ska vara insatta i narkotikatestning. Intyget får endast utfärdas av läkare som har genomgått social- och hälsovårdsministeriets, Arbetshälsoinstitutets och THL:s utbildning i användning och tolkning av narkotikatest inom företagshälsovården eller någon annan motsvarande utbildning.

Analyser görs inte åt privatpersoner.

Tjänsten är avgiftsbelagd.

Servicen tillhandahålls av

Institutet för hälsa och välfärd (THL)

Ansvarig för tjänsten

Institutet för hälsa och välfärd (THL)
Ansvarig för texten: Institutet för hälsa och välfärd (THL)
Uppdaterad: 29.1.2020