suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Namnstämpel på ädelmetallprodukter

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Ädelmetallprodukter som finns på marknaden och som säljs i Finland ska ha en namnstämpel som registrerats i Tukes register och en finhaltstämpel som anger ädelmetallproduktens halt eller alternativt en kontrollstämpel som godkänts av ett kontrollorgan och en finhaltstämpel. Tillverkare, importörer eller detaljförsäljare av ädelmetallprodukter ansvarar för att de produkter som de saluför har minst ...

Gör så här

Namnstämpelärenden sköts via e-tjänsten. Identifiera dig i e-tjänsten med nätbankskoder eller mobilcertifikat. I e-tjänsten kan du välja rätt blankett beroende på ditt ärende; ämnar du ansöka om namnstämpel, bekräfta registreringen av namnstämpel, överföra en namnstämpel till ett annat företag, avsluta registreringen av en namnstämpel eller anmäla ändringar i företagets uppgifter.

För vem och på vilka villkor

Namnstämpeln är en kombination av stora och små bokstäver. Endast ett företag som är infört i handelsregistret kan ansöka om en namnstämpel.

Innehavare av en namnstämpel ska meddela Tukes om ändringar i företaget. Dessa ändringar är bland annat företagets kontaktinformation, ändringar i företaget (t.ex. ändrad bolagsform) och byte av kontaktperson.

Om företaget är etablerat i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och erbjuder ädelmetallprodukter på marknaden i Finland, kan företaget ansöka om en egen namnstämpel med en separat blankett.


Tidsfrist

Rätt att använda namnstämpeln ska ansökas innan man börjar använda namnstämpeln.

Handläggningstid

Handläggningstiden för ansökan om namnstämpel (komplett med bilagor) är cirka 1–2 veckor. Denna tidsuppskattning förutsätter att ansökan har fyllts i helt och hållet och ett stämpelprov har lämnats in. Ofta lönar det sig att reservera flera veckor tid för framtagningen av en stämpel.

Giltighetstid

Registreringen av en namnstämpel ska bekräftas vart tredje år med en separat ansökan.

Servicen tillhandahålls av

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

Ansvarig för tjänsten

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)
Ansvarig för texten: Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)
Uppdaterad: 1.2.2024