suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Lovisa stad

Material- och informationstjänst

  • Tjänst
  • Lovisa
  • Offentlig tjänst

Myndighetsverksamheten och dess handlingarna är i regel offentlig. Handlingarna är alltså offentliga, om inte annat bestäms i lagen. Om handlingen är hemlig, är myndigheten skyldig att motivera beslutet om hemlighållande. Dessutom har alla rätt att få information om handlingar som gäller dem själva, även om det i lagen skulle ha bestämts att de ska hemlighållas.

Myndigheten ska ordna dokumentförv ...

Gör så här

Handlingar kan begäras för påseende per e-post, telefon, brev eller genom att själv besöka stället.

För vem och på vilka villkor

Var och en har rätt att få tillgång till myndighetens offentliga dokument. Myndighetens dokument är offentliga om inte annat skrivs i lagen.

Berörd part det vill säga sökanden, den klagande och varje annan part vars rätt, intresse eller skyldighet i ett ärende skall ha rätt att få information om de hemliga dokument den myndighet som har eller kan ha påverkat hans falls bearbetning, om inte annat föreskrivs i lag.

Var och en har rätt att få information om honom själv från myndighetens dokumentet, om inte annat följer av lag.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Myndighetsverksamheten och dess handlingarna är i regel offentlig. Handlingarna är alltså offentliga, om inte annat bestäms i lagen. Om handlingen är hemlig, är myndigheten skyldig att motivera beslutet om hemlighållande. Dessutom har alla i huvudsak rätt att få information om handlingar som gäller dem själva, även om det i lagen skulle ha bestämts att de ska hemlighållas.

Myndigheten ska ordna dokumentförvaltningen så att medborgarna enkelt får tillgång till handlingarna och informationen i dem. I material- och informationstjänsten håller dokumentförvaltning handlingar tillgängliga för allmänheten och bistår vid användningen av arkiven.

Servicen tillhandahålls av

Lovisa stad

Ansvarig för tjänsten

Lovisa stad
Ansvarig för texten: Lovisa stad
Uppdaterad: 9.6.2020