suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Arbets- och näringsbyrån

Informations- och rådgivningstjänster om att söka jobb i Europa

  • Tjänst
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Jobbsökningen och arbetet eller studierna utomlands påverkas av om du söker dig till ett EU- eller EES-land eller utanför dessa. Innan du börjar söka jobb utomlands ska du kartlägga dina språkkunskaper och ditt kunnande samt sysselsättningsläget inom din bransch i det land du är intresserad av.

Information om att söka jobb och åka ut i Europa på jobb har samlats på webbplatsen Te-tjanster.fi under Jobb eller praktik utomlands.

EURES är ett nätverk för de europeiska arbetsförmedlingsorganisationerna (European Employment Services). I EURES-portalen publiceras alla lediga jobb i EU- och EES-området. På webbplatsen finns information om att bo och jobba i olika länder samt om utbildningsmöjligheter. Du kan även publicera din CV på webbplatsen och göra upp ett kunskapspass.

Det finns olika slags stöd för att söka jobb eller åka för att jobba i Europa:

  • Projektet Ditt första Euresjobb hjälper 18–35-åriga unga att hitta jobb i ett annat EU-land. Sysselsättningen kan stödas ekonomiskt.
  • Projektet Reactivate and relocate 35+ hjälper arbetssökande som fyllt minst 35 år att hitta jobb i ett annat EU-land. Sysselsättningen kan stödas ekonomiskt.
  • Arbets- och näringsbyrån kan bevilja ersättning för rese- och inkvarteringskostnader tur-retur för intervjuresor gjorda till andra EU- eller EES-länder.

Gör så här

Sök först självständigt information från informationstjänsterna. Om du inte hittar svar på dina frågor kan du kontakta arbets- och näringsbyrån i ditt område eller skicka e-post till den nationella EURES-tjänsten på adressen eures(at)te-toimisto.fi. Frågor om projekten Ditt första Euresjobb och Reactivate and Relocate +35 skickas till adressen yfej(at)te-toimisto.fi.

För vem och på vilka villkor

Det kostar inget att använda informations- och rådgivningstjänsterna och de förutsätter inga särskilda användarnamn. När du registrerat dig som jobbsökande i EURES-portalen får du tillgång till extratjänster.

Du behöver inte anmäla dig som arbetssökande för att få råd eller för att delta i projektet Ditt första Euresjobb, men användningen av andra tjänster förutsätter att du anmält dig som arbetssökande.

På webbplatsen Te-tjanster.fi finns information på finska, svenska och engelska.

EURES-portalen funkar på de flesta europeiska språk.

Tjänsten är avgiftsfri.

Basuppgifter

Servicen tillhandahålls avArbets- och näringsbyrån
Andra ansvariga organisationerSödra Österbottens arbets- och näringsbyrå, Tavastlands arbets- och näringsbyrå, Lapplands arbets- och näringsbyrå, Birkalands arbets- och näringsbyrå, Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå, Österbottens arbets- och näringsbyrå, Norra Karelens arbets- och näringsbyrå, Sydöstra Finlands arbets- och näringsbyrå, Norra Österbottens arbets- och näringsbyrå, Mellersta Finlands arbets- och näringsbyrå, Södra Savolax arbets- och näringsbyrå, Kajanalands arbets- och näringsbyrå, Nylands arbets- och näringsbyrå, Norra Savolax arbets- och näringsbyrå, Satakuntas arbets- och näringsbyrå
Ansvarig för tjänstenArbets- och näringsbyrån
Område Hela Finland (utom Åland)
Tillgängliga språkfinska, svenska, engelska
Ansvarig för texten: Arbets- och näringsbyrån
Uppdaterad: 24.3.2020