suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Kyrkslätt kommun

Hur man deltar i strandplaneringen

  • Tjänst
  • Kyrkslätt
  • Offentlig tjänst

Stranddetaljplanläggningen avviker från den övriga planläggningen, för den är markägardriven. I markanvändnings- och bygglagen konstateras att markägaren kan se till att ett förslag till stranddetaljplan utarbetas för ett strandområde som hen äger. Innan planen börjar utarbetas skall kommunen kontaktas.

Planen utarbetas för att i huvudsak reglera fritidsbebyggelse på ett strandområde. I planlägg ...

Gör så här

Kommunen ger anvisningar till dem som vill påverka stranddetaljplanläggningen.

Strandetaljplaner bereds i växelverkan med dem som påverkas i anslutning till boende, arbete, övriga förhållanden eller förmåner. Om information, deltagande och samarbete mellan myndigheter i planläggningen stadgas i markanvändnings- och bygglagen. Med information säkerställs att intressenterna har möjlighet att följa med planläggningen och påverka den.

Följ kommunens hemsidor och läs lokaltidningar. På kommunens hemsidor hittar du uppgifter om Kyrkslätts planläggningsprogram och planläggningsöversikt samt om planprojekt, som är under beredning och framlagda. Planerna framläggs i planläggningens utrymmen och man kan bekanta sig med dem även i kommunens bibliotek och kommunhusets servicepunkt. När en plan är framlagd ordnas vanligtvis invånarmöten eller meddelas om planläggarens mottagningsdagar. Om du vill kan du föra diskussion om planprojekten direkt med de ansvariga planläggarna. Reservera alltid tid för sammanträffandet.

Kommunen sänder programmet för deltagande och bedömning per post till markägarna på planområdet och dess influensområde. Du kan berätta din åsikt om ifrågavarande program när du fått brevet. Sin åsikt om planens beredningsmaterial  kan man berätta när materialet är framlagt. Också mot planförslaget kan göras anmärkningar när förslaget är framlagt. All respos skall ges skriftligt.

När en stranddetaljplan blir anhänggig eller när den är framlagd meddelas med kungörelse i tidning, på kommunens anslagstavla och på kommunens hemsidor. Kungörelserna innehåller information om förfaringssätt, tidsfrister och de ansvariga planläggarnas kontaktuppgifter.

Länk till Kyrkslätts planläggnings hemsidor.

För vem och på vilka villkor

Alla vars omständigheter eller förmåner påverkas av en stranddetaljplan har rätt att delta och påverka för sin del i planläggningsprocessen.

Alla vars tillvaro eller intressen stranddetaljplanläggningen påverkar har rätt att delta i planläggningsprocessen och för sin del påverka den.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Markägaren kan se till att ett förslag till stranddetaljplan utarbetas för ett strandområde som han eller hon äger. Kommunen ansvarar för planläggningen av strandområden. Alla vars omständigheter eller förmåner påverkas av en stranddetaljplan har rätt att delta i planläggningsprocessen.

I allmänhet är det inte tillåtet att bygga i strandzonen vid hav eller vattendrag utan en stranddetaljplan eller en sådan generalplan som separat har konstaterats duga som grund för bygglov. Även ombyggnad eller utbyggnad förutsätter att detaljplanen följs.

Vid utarbetandet av stranddetaljplanen beaktas även naturskydd, landskapets värden, rekreationsbehov, vattenskydd och hur vattenförsörjningen ordnas.

Servicen tillhandahålls av

Kyrkslätt kommun

Ansvarig för tjänsten

Kyrkslätt kommun
Ansvarig för texten: Kyrkslätt kommun
Uppdaterad: 8.5.2023