suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Högsta domstolen

Högsta domstolen

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde.

Hovrätternas avgöranden samt vissa av tingsrätternas, marknadsdomstolens och försäkringsdomstolens avgöranden kan överklagas hos högsta domstolen. För att besvären ska prövas krävs i allmänhet att högsta domstolen beviljar ändringssökanden besvärstillstånd. Den viktiga ...

Gör så här

Ansökningar om besvärstillstånd och besvär lämnas i allmänhet till registratorskontoret hos den instans som senast avgjort ärendet, till exempel hovrätten. Det rekommenderas att man tar hjälp av en juridisk expert när handlingarna upprättas. Ett rättegångsombud ska uppfylla vissa behörighetsvillkor.

Högsta domstolen tar emot rättegångsmaterial i skriftlig form och förfarandet är i regel skriftligt. Det finns ingen möjlighet till personliga möten.

Eftersom domstolen ska vara opartisk kan den inte ge parterna i rättegångar eller andra aktörer rättsliga råd. I juridiska frågor är det möjligt att vända sig till exempelvis en rättshjälpsbyrå eller advokat.

För vem och på vilka villkor

När ändring söks måste man för det första iaktta de lagstadgade tidsfristerna. Ansökningar och besvär ska vara skriftliga.

För att högsta domstolen ska ta upp och pröva ett ärende krävs i regel också att högsta domstolen beviljar besvärstillstånd i ärendet.

Utöver de lagstadgade undantagen kan man ansöka om att högsta domstolen ska undanröja eller återbryta en dom endast om ansökan har upprättats av en advokat, ett offentligt rättsbiträde eller ett rättegångsbiträde med tillstånd.

Servicen tillhandahålls av

Högsta domstolen

Ansvarig för tjänsten

Högsta domstolen
Ansvarig för texten: Högsta domstolen
Uppdaterad: 10.8.2022