suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Borgå stad

Hjälpmedel

  • Tjänst
  • Borgå
  • Offentlig tjänst

Du kan få låna hjälpmedel när du behöver dem till följd av skada, sjukdom eller utvecklingsförsening. Primärt säkerställer vi att du får tillgång till sådana hjälpmedel som är nödvändiga för att du ska klara av vardagens viktigaste funktioner självständigt.

Du får låna hjälpmedlet gratis både för kortvarigt och långvarigt bruk. Individuella hjälpmedel, såsom proteser, skaffar du själv genom betalningsförbindelse.

Du kan ansöka om hjälpmedel på eget initiativ eller genom handledning av hälsovårdspersonalen, som bedömer ditt behov av hjälpmedel. Personalen utprovar det hjälpmedel som ska lånas ut.

Besök hjälpmedelstjänsten genom att boka tid.

Mer information, som t.ex. hjälpmedelstjänsternas kontaktuppgifter, finns på Borgå stads hemsidor (Servicekanaler-fliken).

Gör så här

Återlämna hjälpmedlet till samma ställe, där du lånade det, kl. 8–16. Du behöver inte boka tid för att återlämna. Kom ihåg att återlämna hjälpmedlet så snabbt som möjligt, när du inte längre behöver det, så att vi kan låna ut det vidare.

Du som har lånat ett hjälpmedel svarar för att det hålls rent. Underhållet sköts av hjälpmedelstjänsten. Om ditt hjälpmedel håller på att gå sönder, ska du kontakta hjälpmedelstjänsten per telefon.

För vem och på vilka villkor

Tjänsten är avgiftsfri.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Förutsättning för att få hjälpmedel för medicinsk rehabilitering är att en expert inom branschen har konstaterat behovet av hjälpmedel. Experten kan beroende av fall vara till exempel en läkare, fysioterapeut, ergoterapeut eller konditionsskötare. Hjälpmedel är bland annat rullstolar, promenadkäppar, duschstolar samt hjälpmedel för syn, hörsel och kommunikation.

Hjälpmedel kan lånas för en kort tid utan expertens utlåtande. Bland annat kryckor, promenadkäppar, toalettförhöjningar, sängförhöjningar, rullstolar och olika gångställningar kan lånas avgiftsfritt från den offentliga hälso- och sjukvården.

Basuppgifter

Servicen tillhandahålls avBorgå stad
Ansvarig för tjänstenBorgå stad
Område Borgå
Tillgängliga språkfinska, svenska
Ansvarig för texten: Borgå stad
Uppdaterad: 7.2.2020