suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation AN-byrån

Frivilliga studier för invandrare

  • Tjänst
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Frivilliga studier är till nytta om arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket inte kan erbjuda dig en studieplats i integrationsutbildningen eller om du hittar någon annan utbildning som passar dina behov bättre. Ibland kan frivilliga studier försnabba din sysselsättning och integration.

Du kan antingen söka själv eller låta arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket erbjuda dig en studie ...

Gör så här

Gör såhär om du planerar studier eller redan har sökt till utbildningar.

  • Kontakta arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket omgående.
  • Ibland kan arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket skicka dig blanketter angående inledande av studier och stöd för dem. Följ anvisningarna och lämna in blanketterna minst två veckor före du inleder studierna.
  • Om beslutet är beviljande görs en ny integrationsplan upp för dig. I den kommer man överens om studierna och förpliktelserna angående studierna.
  • Om beslutet är nekande delger arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket dig detta per brev.

För vem och på vilka villkor

Stödet för studierna förutsätter att arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket har konstaterat att du behöver utbildning och bedömt att studierna stöder din integration och sysselsättning. Du ska komma överens med arbets- och näringsbyrån eller en expert inom kommunförsöket om studierna i din integrationsplan. Vid behov ska du lämna in en utredning om hur dina studier framskrider.

Om du söker och blir antagen till en frivillig kurs som omfattar minst 20 timmar i veckan ska du genast meddela detta till en sakkunnig vid arbets- och näringsbyrån eller kommunförsöket. Du ska själv betala en eventuell kursavgift.

Om du avbryter studierna kan utbetalningen av utkomstskyddet avbrytas.

Servicen tillhandahålls av

AN-byrån

Andra ansvariga organisationer

Södra Österbottens arbets- och näringsbyrå, Satakuntas arbets- och näringsbyrå, Kajanalands arbets- och näringsbyrå, Birkalands arbets- och näringsbyrå, Södra Savolax arbets- och näringsbyrå, Norra Karelens arbets- och näringsbyrå, Lapplands arbets- och näringsbyrå, Norra Österbottens arbets- och näringsbyrå, Nylands arbets- och näringsbyrå, Sydöstra Finlands arbets- och näringsbyrå, Mellersta Finlands arbets- och näringsbyrå, Österbottens TE-byrå, Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå, Tavastlands arbets- och näringsbyrå, Norra Savolax arbets- och näringsbyrå

Ansvarig för tjänsten

AN-byrån
Ansvarig för texten: AN-byrån
Uppdaterad: 9.8.2023