suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Regionförvaltningsverket

Förhandsanmälan om asbestsanering

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

En skriftlig förhandsanmälan om asbestsanering ska göras till ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket minst sju dagar innan arbetet inleds.

Om skador på eller rörbrott mot asbesthaltigt material förutsätter omedelbara åtgärder för att minimera skadan eller faran, kan asbestsaneringen inledas genast. I situationer som kräver omedelbar sanering kan ansvarsområdet för arbetars ...

Gör så här

Lämna in en förhandsanmälan om asbestsanering till arbetarskyddsmyndigheten minst sju dagar innan byggnadsarbetet inleds. För förhandsanmälan kan du använda en pdf-blankett eller en webblankett.

Om skador på eller rörbrott mot asbesthaltigt material förutsätter omedelbara åtgärder för att minimera skadan eller faran, kan saneringen påbörjas genast. Gör då en muntlig anmälan om saken till ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket. Kom ihåg att anmälan också ska göras skriftligt så fort som möjligt. Anteckna i den skriftliga anmälan namnet på den person av vilken det muntliga tillståndet har erhållits. Det ska finnas en skriftlig säkerhetsplan för saneringen innan arbetet inleds.

Kontrollera att din anmälan innehåller nödvändiga uppgifter om följande:

• arbetets art, begynnelsetidpunkt och sannolika varaktighet

• plats där arbetet utförs

• arbetets beställare och dennes kontaktuppgifter

• namnen på de arbetstagare som utför saneringen

• arbetstagarnas hälsa är lämplig för asbestarbeten samt datum för den senaste hälsoundersökningen av arbetstagaren och uppgift om undersökningens giltighet

• centrala observationer från asbestkartläggningen, datum för asbestkartläggningen och vem som gjorde den

• metoder för rivning av asbest eller asbesthaltigt material

• anordningar som används för skydd och rengöring av arbetstagarna och deras egenskaper

• anordningar som används för att förhindra spridning av asbestdamm i arbetsmiljön och deras egenskaper

• namnet på den avfallshanteringsanläggning dit avfallet levereras

• anmälaren och dennes kontaktuppgifter.

Lämna in en förhandsanmälan i pdf-format till ansvarsområdet för arbetarskyddet vid det regionförvaltningsverk inom vars område rivningsarbetsplatsen är belägen. Om du gör anmälan på en webblankett styrs den automatiskt till den behöriga arbetarskyddsmyndigheten. På webbplatsen Tyosuojelu.fi hittar du mer information om de tillstånd och anmälningar som asbestarbetet förutsätter.

Fäst förhandsanmälan på en synlig plats utanför exponeringsområdet. I en anmälan som fästs utanför exponeringsområdet behöver inte alla uppgifter i förhandsanmälan som lämnats till ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket antecknas. Kontrollera att det framgår var arbetet utförs, arbetets art, när det inleds och hur länge det sannolikt kommer att pågå samt vem som gjort anmälan och dennes kontaktuppgifter.

För vem och på vilka villkor

En förutsättning för att arbetet ska kunna inledas är ett giltigt tillstånd för asbestsanering. Tillståndet kan gälla en juridisk person, såsom ett aktiebolag, ett andelslag eller ett offentligt samfund samt en fysisk person, såsom en privatperson eller en näringsidkare.

Asbestsanering får utföras endast av sådana arbetstagare som har fått godkänd utbildning i asbestsanering. Behörighetsvillkor för asbestsanerare och ledare av asbestsanering är lämplig yrkesexamen eller en del av den.

Lämpligheten av en person som utför asbestsanering ska säkerställas genom en hälsoundersökning. Undersökningen ska följa statsrådets förordning om hälsoundersökningar i arbete som medför särskild fara för ohälsa. Läkarutlåtandet ska innehålla ett omnämnande om lämpligheten för asbestarbete.


Tidsfrist

Förhandsanmälan ska göras minst sju dagar innan arbetet inleds.

Handläggningstid

Efter att ha fått anmälan bedömer regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskydd om det föranleder inspektions- eller andra tillsynsåtgärder på saneringsobjektet.

Giltighetstid

Förhandsanmälan ska göras separat för varje asbestsaneringsställe som har separata dagar då arbetet inleds och avslutas. Anmälan till regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskydd ska förnyas, om det sker en förändring i arbetsförhållandena som leder till att exponeringen för damm som frigörs från asbest eller asbesthaltigt material ökar avsevärt.

Servicen tillhandahålls av

Regionförvaltningsverket

Ansvarig för tjänsten

Regionförvaltningsverket
Ansvarig för texten: Regionförvaltningsverket
Uppdaterad: 1.4.2022