suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Sjundeå kommun

Flexibel grundläggande utbildning

  • Tjänst
  • Sjundeå
  • Offentlig tjänst

Elever som är minst 14 år, går i årskurserna 7-9 och riskerar att bli utan avgångsbetyg, kan söka sig till den flexibla grundläggande utbildningen (JOPO). Sökanden ska ha minst ett år kvar av grundskolan och han/hon måste vara motiverad och kunna dra nytta av funktionella arbetssätt. Om flera elever under samma läsår slutför sina studier enligt flexibel grundläggande utbildning kan skolan bilda en ...

Gör så här

Man kan ansöka om en plats i den flexibla grundläggande utbildningen en gång per läsår på vårter-minen enligt en tidtabell som meddelas separat. Sökande fyller i en ansökningsblankett till vilken bifogas en rekommendation av elevvårdspersonalen. Läraren, skolkuratorn och ungdomsledaren intervjuar sökandena. Skolans rektor beslutar elevspecifikt om antagningen till den flexibla grund-läggande utbildningen. I studierna tillämpas den grundläggande utbildningens läroplan.

För vem och på vilka villkor

För att försäkra att den grundläggande utbildningens lärokurs blir slutförd, kan en enskild elev på begäran av vårdnadshavarna utföra slutskedet i sina studier (årskurs 7-9) enligt flexibel grundläg-gande utbildning.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Den flexibla grundläggande utbildningen (JOPO) stöder högstadieelever, alltså elever på årskurserna 7-9, som riskerar att bli utan grundskoleutbildningens avgångsbetyg. I den flexibla grundläggande utbildningen betonas funktionalitet, användning av olika inlärningsmiljöer och inlärning i arbetet.

Förutom grundskolorna deltar kommunens ungdoms-, social- och hälsovårdsväsende samt yrkesläroverk, gymnasier och verkstäder för unga i ordnandet av flexibel grundläggande utbildning. Undervisningen sker i grupper.

Servicen tillhandahålls av

Sjundeå kommun

Ansvarig för tjänsten

Sjundeå kommun
Ansvarig för texten: Sjundeå kommun
Uppdaterad: 11.5.2023