suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Familjevård för vuxna

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

Familjevården erbjuder vård, stöd och omvårdnad för en vuxen person som familjemedlem i ett privathem. Familjevård för vuxna erbjuds äldre personer, personer som genomgår mentalvårdsrehabilitering och för vuxna som har en funktionsnedsättning.

Familjevård kan vara långvarig, kortvarig eller ske en del av dygnet. Kortvarig familjevård kan också genomföras hemma hos klienten.

Målet med familjevård ...

Gör så här

Den som är intresserad av familjevård kan kontakta de som är ansvariga för familjevården i det egna området. De ansvariga arbetstagarna bedömer behovet av familjevård och dess lämplighet. Om klienten bedöms ha nytta av familjevård, söker man en familjevårdare eller ett familjehem som svarar mot hens behov.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Familjevård är avsedd för barn eller ungdomar som är klienter inom barnskyddet och som inte kan bo hos föräldrarna eller vårdnadshavaren, eller för vuxna som inte kan bo på egen hand även om de erhåller stöd. Även personer med utvecklingsstörning och rehabiliteringsklienter inom mentalvården kan bo i familjevård. Familjevården sker hemma hos vårdaren eller den som behöver vården eller i ett professionellt familjehem.

Familjevård kan ordnas på kort- eller långsikt, på deltid eller dygnet runt. Målet med familjevård är att ge möjlighet till vård under familjeliknande förhållanden och till nära, permanenta människorelationer. Familjevårdaren har rätt till ledighet.

Barn eller ungdomar som är i familjevård går normalt i skola. En utvecklingsstörd person i familjevård eller en rehabiliteringsklient inom mentalvården kan delta i arbets- eller dagverksamhet och till exempel få färdtjänster. Även äldre personer har rätt till färdtjänst.

I ett hem för en vårdare kan det finnas högst fyra personer som vårdas och i ett hem för två vårdare högst sex personer, familjens egna barn under skolåldern medräknade. Som vårdare godkänns personer som på grundval av sin utbildning, erfarenhet eller egenskaper lämpar sig för uppgiften.

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 15.2.2024