suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Närpes Stad

Familjeplanerings- och preventivmedelsrådgivning

  • Tjänst
  • Närpes
  • Offentlig tjänst

Tjänster gällande preventivmedels- och sexualrådgivning är avsedda för ungdomar och vuxna och ges vid hälsovårdscentralen, familjecentret samt skol- och studerandehälsovården.

Den som önskar påbörja någon form av hormonellt preventivmedel beställer tid till hälsovårdare eller läkare för ett första besök. Studerande kan kontakta skolhälsovården.

Till tjänsterna i anslutning till den sexuella hälsan hör även rådgivning i barnlöshet, bekämpning av könssjukdomar, förebyggande av våld som kränker sexualiteten samt frågor som gäller den sexuella läggningen och könsidentiteten. Under besöken behandlas de saker klienten själv önskar diskutera.

Vid misstanke om eventuell könssjukdom kontaktas i första hand vårdare/skötare som v.b konsulterar läkare.

För vem och på vilka villkor

Tjänsten är avgiftsfri.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Unga och vuxna kan få familjeplanerings- och preventivmedelsrådgivning som stöd till sina egna familjeplaneringar. Rådgivning tillhandahålls i huvudsak på hälsocentralen och sjukhus, rådgivningsbyrån för mödravård samt av skol-, student- och företagshälsovården.

Familjeplanerings- och preventivmedelsrådgivningen erbjuder även andra tjänster som främjar sexuell och reproduktiv hälsa. De kan till exempel behandla barnlöshet, främjande av sexuell hälsa, förebyggande av könssjukdomar, förebyggande av våld som kränker sexualiteten, den sexuella läggningen, könsidentiteten och parförhållandet.

Basuppgifter

Servicen tillhandahålls avNärpes Stad
Ansvarig för tjänstenNärpes Stad
Område Närpes
Tillgängliga språksvenska, finska
Ansvarig för texten: Närpes Stad
Uppdaterad: 16.12.2019