suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Pensionsskyddscentralen

Ansökan om pension från utlandet

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Pensionsskyddscentralen hjälper dig när du vill ansöka om pension som du har tjänat in utomlands. Pensionsskyddscentralen (PSC) sänder din ansökan till utlandet, om du bor i Finland och ansöker om pension från ett eller flera av följande länder:

  • EU- och EES-länderna
  • Storbritannien
  • Schweiz
  • Länder med vilka Finland har en bilateral överenskommelse om social trygghet (Australien, Chile, Indie ...

Gör så här

Ansök om pension du tjänat in utomlands med samma ansökningsblankett som pensioner från Finland. Uppge på ansökan från vilket land du vill ansöka om pension. Du kan ansöka om pension elektroniskt på de flesta arbetspensionsanstalternas webbsidor. Om den inte har det, kan du använda en pappersblankett eller en blankett som du fyller i på nätet och skriver ut.

Som bilaga till pensionsansökan behövs uppgifterna om arbetet eller bosättningen utomlands. Om du söker pension via en e-tjänst, får du där anvisningar om hur du ska lämna dessa uppgifter. Om du fyller i en pappersblankett, bifoga en blankett som kallas Bilaga U (7110r).

Du får blanketter för pensionsansökan och bilaga U från Pensionsskyddscentralen, arbetspensionsanstalterna och FPA. Du kan också fylla i och skriva ut ansökan på etk.fi, arbetspension.fi och på fpa.fi. När du har fyllt i blanketterna kan du lämna in dem på vilket som helst av de ovan nämnda ställena. Pensionsskyddscentralen förmedlar din ansökan till utlandet.

För vem och på vilka villkor

Från andra länder får man i regel pension endast på basis av arbete som försäkrats där.

Varje land har egna bestämmelser om hur långa anställningarna ska vara för att pension ska tjänas in. Länderna kan också ha krav på hur många arbetsår som den pensionssökande totalt sett ska ha. I kravet om arbetsår beaktas vanligtvis också arbete i Finland och andra EU/EES-länder.

Pensionsåldern är olika i olika länder. I en del länder kan man under vissa förutsättningar också få förtida ålderspension redan före den allmänna pensionsåldern i landet.

Pensioner som kan jämföras med vår bosättningsbaserade folkpensionen är inte allmän i andra länder. Vissa länder har pensioner som ger minimitrygghet, men de betalas i allmänhet inte till ett annat land.

Pension som enbart grundar sig på bosättning kan man få från Nederländerna, Island, Norge, Danmark, Australien, Israel och Kanada. Till följd av en lagändring betalas bosättningsbaserad pension från Sverige fr.o.m. 1.1.2023 inte längre till personer bosatta utomlands.

Servicen tillhandahålls av

Pensionsskyddscentralen

Ansvarig för tjänsten

Pensionsskyddscentralen
Ansvarig för texten: Pensionsskyddscentralen
Uppdaterad: 11.10.2023