suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Justitieministeriet

Begär utlåtanden och hör medborgarna

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Myndigheterna kan delaktiggöra intressentgrupper i beredningen av projekt och deras åsikter kan höras till exempel med remissrundor, under tillställningar för höranden eller via diskussionsplattformar. Intressentgrupper är bland annat myndigheter, experter, organisationer, företag och medborgare.

Som en del av varje lagberedningsprocess begär lagberedaren utlåtanden av medborgare och viktiga intr ...

Gör så här

Börja höra medborgarna och delaktiggör dem i projektet redan i beredningsskedet. Detta kan genomföras som öppna eller inriktade diskussionstillfällen, via de sociala medierna, med hjälp av enkäter och webbdiskussioner eller på tjänsten dinasikt.fi.

Be i författningsberedningen intressentgrupperna och medborgarna ge sitt skriftliga utlåtande på de författningsförslag som uppstått efter beredningen. Skicka begäran om utlåtande per e-post till de viktiga kända intressentgrupperna. Publicera också begäran om utlåtande beroende på organisation och begäran om utlåtande i tjänsten Utlatande.fi och/eller på organisationens webbplats så att alla intresserade har möjlighet att ge sitt utlåtande

Skriftliga utlåtanden begärs om författningsförslag även i sådana fall där man i ett tidigare skede av beredningen har bett om skriftliga ställningstaganden eller använt andra metoder för hörande.

Du kan endast av grundad anledning låta bli att begära skriftliga utlåtanden om författningsförslag. Om utlåtanden inte begärs till exempel på grund av ärendets ringa betydelse, ska förfarandet motiveras i regeringspropositionen eller i en föredragningspromemoria till en förordning eller bestämmelse.

Bifoga till begäran om utlåtande ett utkast till regeringsproposition, förordning eller bestämmelse, promemoria med motiveringar till förordningen eller bestämmelsen och/eller annat material som behövs för att förstå innehållet i lagförslaget.

För vem och på vilka villkor

Ett projekt för hörande kan öppnas av vilken representant för organisationen som helst.

Servicen tillhandahålls av

Justitieministeriet

Ansvarig för tjänsten

Justitieministeriet
Ansvarig för texten: Justitieministeriet
Uppdaterad: 18.10.2022