suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Barnhem

  • Tjänst
  • Helsingfors
  • Offentlig tjänst

Barnhemmets syfte är att trygga en åldersenlig rehabiliterande utveckling och en trygg uppväxtmiljö för barn och ungdomar som placerats inom anstaltsvård.

Barn kan bo på barnhem kortvarigt eller under en längre tid. Placeringens längd beror på barnets behov och familjens situation. Vi stödjer kontakten och relationen mellan barnet och föräldrarna samt andra närstående.

Vår personal ser til ...

Gör så här

För vem och på vilka villkor

På barnhemmet bor barn i olika åldrar som av en eller annan orsak inte kan bo hemma tillsammans med sina föräldrar. En placering på barnhem föregås av samarbete med en socialarbetare inom barnskyddets öppenvård. Barnet placeras på barnhem när stödåtgärderna inom öppenvården inte är tillräckliga för att trygga barnets uppväxt och utveckling.

Tjänsten är avsedd för helsingforsbor.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Vården av äldre eller handikappade personer eller personer som på grund av andra orsaker är i behov av vård och omsorg kan ordnas på en institution, om det är motiverat med tanke på hans eller hennes hälsa och säkerhet. Institutionsvård på ett vårdhem eller en annan enhet inom socialvården kan vara kortvarigt eller fortlöpande. Vården kan ges på deltid eller dygnet runt.

Vård på institution av handikappade ska bygga på medicinska och sociala skäl, inte på till exempel den stora mängden tjänster personen behöver. Personens egen åsikt ska beaktas i alla frågor.

För en person som bor på institution ska ordnas sådan rehabilitering, vård och omsorg som behövs med tanke på hans eller hennes behov. Man ska även sträva efter att ordna för personen en trygg, hemlik och stimulerande livsmiljö. För klienten utses en egen kontaktperson som ansvarar för genomförandet av den individuella vården.

Institutionsvård ordnas av både offentliga och privata serviceproducenter.

Servicen tillhandahålls av

Helsinfors stad

Ansvarig för tjänsten

Helsingfors stad, Social-, hälsovårds- och räddningssektorn
Ansvarig för texten: Helsingfors stad, Social-, hälsovårds- och räddningssektorn
Uppdaterad: 28.3.2024