suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Vasa stad

Användningstillstånd av gator och allmänna områden

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Vasa
  • Offentlig tjänst

Staden hyr ut områden som den äger bl.a. för olika evenemang och hobbyverksamhet. I ansökan ska framgå området läge, omfattning, användningstid samt användningsändamål. Evenemangsarrangören ska också se till att övriga behövliga tillstånd finns.

Gör så här

Myndigheterna som svarar för kommunens gatu- och grönområden ger mer information om användningstillstånd och hyresmöjligheter.

Tillstånd kan sökas genom att du fyller i en anhållan om rätt att använda gata eller annat allmänt område och sänder den till Vasa stads kommunteknik.

För vem och på vilka villkor

Om näringsidkaren har etablerat sig i någon annan stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och tillfälligt tillhandahåller tjänster i Finland berörs näringsidkaren av samma förpliktelser som näringsidkare som etablerat sig i Finland.


Giltighetstid

Tillståndets giltighetstid fastställs från fall till fall.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Man måste ansöka om tillstånd för avvikande användning och hyra av gatu- och grönområden hos kommunen. Användningstillstånd behövs till exempel för kulturevenemang.

Den som hyr en gata eller ett grönområde till exempel för en byggarbetsplats ska sätta upp en byggplatstavla av vilken den som utför arbetet och kontaktuppgifterna till den som ansvarar för arbetet framgår.

Lag om underhåll och renhållning av gator och vissa allmänna områden

Servicen tillhandahålls av

Vasa stad

Ansvarig för tjänsten

Vasa stad
Ansvarig för texten: Vasa stad
Uppdaterad: 8.12.2023