suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Sibbo kommun

Hemvård av barn

  • Tjänst
  • Sibbo
  • Offentlig tjänst

Familjen kan själv vårda barnet eller anställa en vårdare till hemmet.

Ena föräldern eller t.ex. en släkting som vårdar barnet, kan få hemvårdsstöd och kommuntillägg för vård av barnet hemma. Hemvårdsstöd kan ansökas av familjer som har barn under 3 år som inte deltar i kommunal dagvård. Privatvårdsstöd kan ansökas av familjer som har barn under skolåldern som inte deltar i kommunal dagvård.

Fö ...

Gör så här

Ansök om stöd för hemvård och privat vård från FPA.

När du ansöker om privatvårdsstöd från FPA, ska du först kontakta din hemkommun. Kommunen kontrollerar vårdarens behörighet och brottsliga bakgrund och skickar behövliga handlingar till FPA. FPA betalar privatvårdsstödet direkt till vårdaren.

FPA betalar hemvårdsstödet till barnets huvudsakliga vårdare, dvs. i allmänhet till dig som förälder. Du kan använda stödet för att betala vårdarens lön.

Sakkunnig inom småbarnspedagogik träffar barnskötaren eller besöker vårdstället (ifall flera familjer tillsammans). Hon undertecknar även ansökan som berättigar till att ansöka om stöd för vården och ska överlämnas till FPA. Därefter kan föräldrarna ansöka om hemvårdsstöd eller stöd för privat vård från FPA.

För vem och på vilka villkor

Barnets föräldrar väljer själva den person som ska sköta om deras barn. Innan personen anställs ska familjen vara i kontakt med kommunen som granskar skötarens behörighet.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Familjen kan anställa en barnskötare till sitt hem och få hemvårdsstöd eller privatvårdsstöd för lönekostnaderna. För vård av barn under 3 år får man hemvårdsstöd och för vård av barn under skolåldern privatvårdsstöd. Flera familjer kan fungera som arbetsgivare tillsammans så att någon av de vuxna har utsetts till ansvarsperson för arbetsgivaruppgifterna.

En vårdare som anställts till ger inte småbarnspedagogik enligt lagen om småbarnspedagogik.

Ansvarig för tjänsten

Sibbo kommun
Ansvarig för texten: Sibbo kommun
Uppdaterad: 10.5.2023