suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Karleby stad

Anställning av en barnskötare i sitt hem

  • Tjänst
  • Karleby
  • Offentlig tjänst

En familj eller flera familjer kan tillsammans anställa en privat barnskötare. Den privata barnskötaren kan vara en person med vem familjen upprättat ett arbetsavtal. En privat barnskötare bör göra en anmälan om verksamhet till kommunen i enlighet med lagen om småbarnspedagogik. Kommunen bör godkänna en privat familjedagvårdare som dagvårdsproducent.

Gör så här

Ansök om stöd för hemvård och privat vård från FPA.

När du ansöker om privatvårdsstöd från FPA, ska du först kontakta din hemkommun. Kommunen kontrollerar vårdarens behörighet och brottsliga bakgrund och skickar behövliga handlingar till FPA. FPA betalar privatvårdsstödet direkt till vårdaren.

FPA betalar hemvårdsstödet till barnets huvudsakliga vårdare, dvs. i allmänhet till dig som förälder. Du kan använda stödet för att betala vårdarens lön.

Föräldrarna ska själv söka en person som de anställer för att sköta sitt barn.

Familjen och skötaren upprättar ett skriftligt arbetsavtal. Efter det ska föräldrarna bestämma ett möte med chefen för familjedagvården.

Skötarens behörighet granskas och man gör ett hembesök hos skötaren. Chefen för familjedagvården godkänner skötaren som vårdare i arbetsavtalsförhållande för ansökan om stöd.

Du kan söka om privatvårdsstöd från FPA efter att chefen för familjedagvård har godkänt skötarens behörighet.

För vem och på vilka villkor

Du kan få privatvårdsstöd om ditt barn är under skolåldern och vårdas av en myndig skötare som du anställt eller av en privat dagvårdsproducent som chefen för familjedagvård har godkänt som serviceproducent.

Föräldrarna ska kontrollera skötarens straffregister.

Om barnets vårdas av en person som bor i samma hushåll eller av en au pair har du inte rätt till privatvårdsstöd.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Familjen kan anställa en barnskötare till sitt hem och få hemvårdsstöd eller privatvårdsstöd för lönekostnaderna. För vård av barn under 3 år får man hemvårdsstöd och för vård av barn under skolåldern privatvårdsstöd. Flera familjer kan fungera som arbetsgivare tillsammans så att någon av de vuxna har utsetts till ansvarsperson för arbetsgivaruppgifterna.

En vårdare som anställts till ger inte småbarnspedagogik enligt lagen om småbarnspedagogik.

Ansvarig för tjänsten

Karleby stad
Ansvarig för texten: Karleby stad
Uppdaterad: 29.11.2022