suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Ansökan om godkännande av den nationella övergångsperioden för biocidprodukter och provanmälan

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

EU: s biocidförordning förpliktar dem som släpper ut biocidprodukter på marknaden och använder dem. De verksamma ämnen som används i biocidprodukter måste ingå i EU: s program för bedömning av de biocidíska verksamma ämnena i denna produktgrupp och tillstånd för preparat som innehåller biocidiska verksamma ämnen måste ansökas innan de släpps ut på marknaden. Alla krav i förordningen träder dock in ...

Gör så här

Till ansökan om godkännande skall bifogas uppgifter om preparatet och de verksamma ämnen som det innehåller. Bestämmelser om informationskraven finns i miljöministeriets förordning 419/2014.

Ansökningsmaterialet kan vara på finska, svenska eller engelska. Den ifyllda ansökningsblanketten med bilagor skickas till Tukes. Bruksanvisningen och andra påskrifter samt skyddsinformationsbladet ska finnas på finska och svenska. Ansökan om förnyat godkännande ska göras ett år innan det gällande godkännandet upphör. Om uppgifter saknas i ansökan ska den sökande presentera en tidtabell för inlämnandet av dem. Om informationen inte lämnas av vetenskapliga eller tekniska skäl ska en skriftlig motivering bifogas till ansökan.

Produktionsförsök med biocider som kan orsaka utsläpp i miljön förutsätter en anmälan hos Tukes. Vetenskapliga prov förutsätter bokföring av provtagningen och de ämnen eller preparat som används i provet. Under övergångsperioden för biocidförordningen ska en provanmälan göras för preparat som hör till produktgrupperna 8, 11, 12, 18, 19 och 21 i enlighet med nationella bestämmelser.

Det finns inte information om alla servicekanaler på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om servicekanalerna på andra språk.

För vem och på vilka villkor

Till ansökningsmaterialet ska utöver den egentliga ansökan även bifogas forskningsdata om preparatet och de verksamma ämnen och andra ämnen som det innehåller. I stället för att göra egna undersökningar kan den sökande lämna in ett skriftligt tillstånd från en annan verksamhetsutövare att utnyttja dennes uppgifter och undersökningar i sin ansökan. På basis av materialet bedömer Tukes preparatets hälsorisker och miljörisker och beslutar om det är tillåtet att släppa ut preparatet på marknaden i Finland.

I kemikalielagen fastställs allmänna skyldigheter för verksamhetsutövare som gäller alla farliga kemikalier. Dessa ska följas utöver skyldigheterna i biocidbestämmelserna (bl.a. den nationella kemikalieanmälningsskyldigheten, REACH- och CLP-förordningarna).

Alla ändringar som gäller preparatet ska meddelas till Tukes på förhand innan ändringarna träder i kraft. Tukes samlar årligen in uppgifter om mängden import, tillverkning och användning av preparaten.


Tidsfrist

Innan preparatet släpps ut på marknaden.

Handläggningstid

Beror på tillståndsförfarandet.

Giltighetstid

Godkännandet gäller en viss tid.

Servicen tillhandahålls av

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

Ansvarig för tjänsten

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)
Ansvarig för texten: Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)
Uppdaterad: 22.8.2023