suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Korsholms kommun

Anmälan om livsmedelsverksamhet

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • 7 kommuner
  • Offentlig tjänst

En anmälan ska göras om yrkesmässig verksamhet inom livsmedelsbranschen.

Anmälan ska göras om vilket utrymme inomhus eller utomhus som helst eller om en del av det där livsmedel som säljs

  • förvaras
  • transporteras
  • säljs
  • serveras
  • behandlas.

Anmälan ska göras

  • om livsmedelslokal såsom restaurang, butik eller bageri.
  • om transport av livsmedel
  • om en rörlig livsmedelslokal såsom en bil som säljer livsstilsartiklar
  • om en virtuell lägenhet som till exempel försäljning av livsmedel på nätet.

Anmälan om primärproduktion av livsmedel behöver inte göras. Om man i livsmedelslokalen behandlar animaliska livsmedel före detaljförsäljningen, ska man ansöka om godkännande för anläggningen.

Gör så här

Gör anmälan i Livsmedelsverkets elektroniska anmälningstjänst.

Du kan också göra en skriftlig anmälan till livsmedelstillsynsmyndigheten i den kommun där du är belägen.

Anteckna då i anmälan

  • företagets namn och kontaktuppgifter samt din hemkommun när du har en rörlig livsmedelslokal eller en virtuell lokal
  • ditt företags FO-nummer eller, om det inte finns, ditt personnummer
  • namn och kontaktuppgifter för din livsmedelslokal eller virtuella lokal
  • livsmedelslokalens besöksadress och kommun, om det inte är fråga om en rörlig livsmedelslokal
  • verksamhet som bedrivs och dess uppskattade omfattning
  • uppskattad tidpunkt då verksamheten inleds
  • beskrivning av egenkontrollen.

Myndigheten meddelar dig när den har sparat uppgifterna i din anmälan i sitt register och gör en granskning av genomförandet av egenkontrollen inom 1-6 månader från att verksamheten inletts.

En livsmedelsföretagare ska göra en skriftlig anmälan om en ny livsmedelslokal till tillsynsmyndigheten i den kommun där livsmedelslokalen är belägen, senast fyra veckor innan verksamheten inleds. Anmälan lämnas till närmaste verksamhetspunkt inom Västkustens miljöenhet.

För vem och på vilka villkor

En förutsättning för att verksamheten ska kunna inledas är att livsmedelsverksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagen. Livsmedelsverksamhet får till exempel inte medföra fara för hälsan.

Förutom att verksamheten inleds ska aktören göra en anmälan till myndigheten om

  • verksamheten förändras
  • verksamheten avbryts
  • verksamheten upphör
  • aktören byts.

Om en aktör är etablerad i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och är tillfälligt verksam i Finland, behöver aktören inte göra en anmälan till Finland om han eller hon redan har meddelat om livsmedelsverksamheten i sitt hemland. Som tillfällig verksamhet betraktas verksamhet under ett halvt år.


Tidsfrist

Gör anmälan senast fyra veckor innan verksamheten inleds eller eventuella ändringar.

Handläggningstid

Verksamheten kan inledas även om handläggningen av anmälan inte är klar.

Giltighetstid

Anmälan gäller tills vidare.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Servicen tillhandahålls av

Korsholms kommun

Ansvarig för tjänsten

Korsholms kommun
Ansvarig för texten: Korsholms kommun
Uppdaterad: 1.11.2023