Anmälan om djurtäthet för broilrar
- Tillstånd eller annan skyldighet
- Hela landet utom Åland
- Offentlig tjänst
Om broilrar föds upp så att djurtätheten överstiger 33 kg/m2 ska verksamheten anmälas hos regionförvaltningsverket.
Om det sker ändringar i djurtätheten eller produktionssystemen i broileruppfödningsstallet som kan påverka broilrarnas välfärd ska dessa anmälas hos regionförvaltningsverket Anmälan ska göras om t.ex. djurtätheten höjs så att den överstiger 39 kg/m2.
Gör så här
Gör såhär om du planerar att höja djurtätheten så att den överstiger 33 kg/m2:
- Utarbeta eller låt utarbeta ett pass på uppfödningsstallets anläggningar som innehåller de väsentligaste uppgifterna om produktionssystemen för respektive uppfödningsavdelning.
- Skaffa en tillräcklig utbildning för hållning av broilrar (behörigheten krävs alltid om antalet broilrar överstiger 500).
- Fyll i punkterna 1, 2a och 4 i anmälningsblanketten. Anmälan ska innehålla uppgifter om djurtätheten och de väsentliga produktionssystemen i uppfödningsstallet.
Uppgifter om produktionssystemen är:
- en planritning över stallet
- uppgift om den tillgängliga arean för broilrarna
- uppgifter om ventilations- och värmesystem och tekniska inspektioner av dem
- uppgifter om utfodrings- och drickanordningar och deras placering
- larmsystem och reservsystem för dem för det fall att någon automatiserad eller mekanisk utrustning som är nödvändig för broilrarnas välbefinnande upphör att fungera
- dokumentation om tekniska inspektioner av larmsystemen
- typ av golv
- vilket strö som normalt används.
- Skicka in blanketten och passet på anläggningarna till registratorskontoret hos det regionförvaltningsverk inom vars område ditt uppfödningsstall finns senast 15 dagar före den första flocken sätts in i uppfödningsstallet.
Gör såhär om du planerar att höja djurtätheten så att den överstiger 39 kg/m2:
- Kontrollera att passet på anläggningarna är i kraft.
- Fyll i punkterna 1, 2b och 3 (vid behov punkt 4) i anmälningsblanketten.
- Lämna in blanketten och passet på anläggningarna till registratorskontoret hos det regionförvaltningsverk i vars område ditt uppfödningsstall finns senast 15 dagar före att den första flocken sätts in i uppfödningsstallet.
- Om en djurskyddsinspektion inte har utförts på två år i uppfödningsstallet, kan du förbereda dig för att inspektionen kommer att utföras.
Förändringar i produktionssystemen i uppfödningsstallet som kan påverka broilrarnas välbefinnande ska utan dröjsmål anmälas till regionförvaltningsverket. Anmälan kan göras med anmälningsblanketten. Om du använder anmälningsblanketten fyll åtminstone i punkt 1 och 4.
För vem och på vilka villkor
Om djurtätheten för broilrar överstiger 33 kg/m2 ska uppfödningsstallet vara försett med ventilationssystem som används på ett sådant sätt att:
- ammoniakhalten (NH3) inte överstiger 20 ppm och att koldioxidhalten (CO2) inte överstiger 3000 ppm uppmätt i höjd med broilrarnas huvud
2 inomhustemperaturen inte överstiger utomhustemperaturen med mer än 3°C när utomhustemperaturen är högre än 30°C i skuggan
- den genomsnittliga relativa fuktigheten uppmätt i uppfödningsavdelningen under 48 timmar inte överstiger 70 procent när utomhustemperaturen är lägre än 10°C.
I broileruppfödningsstallet ska det dessutom finnas ett reservsystem för alstring av elektricitet med vars hjälp den mekaniska ventilationen tryggas i händelse av elavbrott.
Förutsättning för att djurtätheten kan höjas så att den överstiger 39 kg/m2 (högst 42 kg/m2) är att
- det vid djurskyddsinspektionerna i broileruppfödningsstallet under de senaste två åren inte har uppdagats någon sådan verksamhet som strider mot bestämmelserna om djurskydd Om det inte utförts en inspektion i broileruppfödningsstallet under de två senaste åren måste åtminstone en inspektion utföras före man kan höja djurtätheten.
- den kumulativa dagliga dödligheten inom sju på varandra följande flockar inom uppfödningsavdelningen i genomsnitt är lägre än det procenttal som fås genom formeln 1+0,06×t (t är antalet dagar då broilrar i den berörda flocken funnits i uppfödningsavdelningen).
- på gården ska tillämpas riktlinjer för god praxis som innehåller åtminstone följande uppgifter om broilrarna:
- lagstiftningen om välbefinnande
- fysiologi och beteende
- skötsel
- hantering och infångning
- lastning och transport
- avlivning
- förebyggande skyddsåtgärder mot sjukdom.
Tidsfrist
Anmäl djurtätheten eller ändringar i tätheten hos regionförvaltningsverket senast 15 dagar före den första flocken sätts in i uppfödningsstallet. Anmäl omedelbart om väsentliga ändringar i produktionssystemen.
Handläggningstid
Anmälan arkiveras på regionförvaltningsverket och regionförvaltningsverket informerar inte om handläggningen av den. Om djurtätheten höjs så att den överstiger 39 kg/m2, handläggs anmälan inom två veckor.
Bakgrundsinformation och lagstiftning
Statsrådets förordning om skydd av broilrar
Lag om ändring av djurskyddslagen
Djurskyddsförordning