suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Gentekniknämnden

Anmälan/ansökan om innesluten användning av genetiskt modifierade organismer

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Om du använder genetiskt modifierade organismer i laboratorier, produktionsanläggningar eller andra avgränsade utrymmen ska du lämna in en anmälan om innesluten användning eller en ansökan till gentekniknämnden. Typen av anmälan eller ansökan bestäms av riskbedömningen och påverkas av egenskaperna hos de genetiskt modifierade organismer som används samt verksamhetens karaktär. I de högsta riskklas ...

Gör så här

Läs anvisningarna på gentekniknämndens webbplats i god tid innan du inleder verksamheten och gör upp den anmälan eller ansökan som behövs. I oklara fall ska du kontakta gentekniknämndens sekretariat. Anmälan/ansökan kan skickas till nämnden antingen per post eller e-post.

För vem och på vilka villkor

Anmälningsskyldigheten gäller verksamhet som uppfyller definitionerna för innesluten användning och genetiskt modifierade organismer i genteknikbestämmelserna. Anmälan eller ansökan görs av den som ansvarar för den inneslutna användningen. Denna verksamhetsidkare är i allmänhet en juridisk person, såsom ett forskningsinstitut, men i vissa fall också en fysisk person.

Om en näringsidkare är etablerad i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och tillfälligt tillhandahåller sina tjänster i Finland, krävs samma tillstånd och anmälningar för innesluten användning som för näringsidkare som är etablerade i Finland.


Tidsfrist

Anmälan om användning i kategori 1 ska lämnas till gentekniknämnden innan användningen inleds. Verksamhet i klass 2 får inledas första gången 45 dagar efter anmälan. Användning i kategorierna 3–4 får inte inledas förrän gentekniknämnden har beviljat tillstånd för verksamheten.

Giltighetstid

Anmälan eller ansökan gäller tills verksamhetsidkaren meddelar att verksamheten i sin helhet har upphört.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om principerna för riskbedömning och om klassificering samt om isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder vid innesluten användning av genetiskt modifierade mikroorganismer (1053/2005)

Statsrådets förordning om avgifterna 2024 och 2025 för prestationer enligt gentekniklagen (1245/2023)

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om principerna för riskbedömning vid innesluten användning av genetiskt modifierade djur, om klassificering av innesluten användning samt om isoleringsåtgärder och andra skyddsåtgärder ( 771/2014)

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om anmälan och ansökan i samband med innesluten användning av genetiskt modifierade organismer samt om skyldigheten att föra bok över innesluten användning samt om räddningsplanen (272/2006)

Servicen tillhandahålls av

Gentekniknämnden

Ansvarig för tjänsten

Gentekniknämnden
Ansvarig för texten: Gentekniknämnden
Uppdaterad: 1.3.2024