suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Misstankar om matförgiftning och anmälningar om olägenhet

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Helsingfors
  • Offentlig tjänst

En aktör i livsmedelsbranschen måste anmäla en matförgiftning till kommunens livsmedelstillsynsmyndighet genast när han eller hon

  • fått information om matförgiftning som orsakats av livsmedel som han eller hon har hanterat
  • misstänker att livsmedel som han eller hon har hanterat kan orsaka matförgiftning.

Hantering av livsmedel innebär producering, förädling, försäljning, servering eller förmedling av livsmedel.

Livsmedel som man misstänker kan orsaka matförgiftning får inte förstöras, utan ska bevaras för undersökningar.

Också matförgiftningar och misstankar om matförgiftning orsakade av dricksvatten ska anmälas till kommunens livsmedelstillsynsmyndighet.

Med matförgiftning avses en infektion eller förgiftning som orsakas av mat eller hushållsvatten. Orsakerna till matförgiftning är vanligtvis virus, bakterier eller de toxiner som produceras av dem. Matförgiftning kan också orsakas av parasiter, svampar, giftiga växter och kemiska ämnen. Som livsmedelsföretagare ska du lämna in en anmälan till den kommunala livsmedelstillsynen om den mat du säljer ...

Gör så här

Anmäl genast matförgiftning eller misstanke om matförgiftning till kommunens livsmedelstillsynsmyndighet. Du kan anmäla det i ilppa-tjänsten.

Ange i anmälan åtminstone

  • vilket livsmedel matförgiftningen eller misstanken beror på
  • vilken aktörs livsmedel matförgiftningen eller misstanken beror på
  • varför du tror att det rör sig om matförgiftning eller misstanke om sådan.

Om livsmedlet i fråga fortfarande finns kvar, förvara det ändamålsenligt. På så sätt kan det undersökas för att utreda orsaken till matförgiftning.

För vem och på vilka villkor

Det huvudsakliga ansvaret för att anmäla matförgiftning eller misstanke om sådan finns hos den aktör som hanterat livsmedlet i fråga, eller i vars utrymmen dricksvattnet serverats. En anmälan kan dock göras av vem som helst.

Om en näringsidkare är placerad i en stat som hör till något annat Europeiskt ekonomiskt samarbetsområde och erbjuder sina tjänster tillfälligt i Finland kräver verksamheten samma tillstånd som för en näringsidkare i Finland.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Europaparlamentets och rådets förordning om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet

Servicen tillhandahålls av

Helsinfors stad

Ansvarig för tjänsten

Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
Ansvarig för texten: Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
Uppdaterad: 31.3.2024