suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Adoptionsrådgivning

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

Barnet, föräldrarna som överväger att låta barnet adopteras och de som önskar adoptera ett barn bör få rådgivning om adoption både före och efter att adoptionen bekräftas. Adoptionsrådgivning gäller inhemska, internationella och familjeinterna adoptioner. Syftet med adoptionsrådgivning är att skydda barnets bästa.

Adoptionsrådgivning hjälper sökande att bedöma sina förmågor som adoptivföräldrar o ...

Gör så här

Kontakta Karleby familjerådgivning per telefon.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Om du ensam eller tillsammans med din make önskar ett adoptivbarn ska du eller ni ansöka om adoptionsrådgivning. Du ska också söka dig till adoptionsrådgivningen om du överväger att ge ditt barn för adoption. Syftet med adoption är att främja barnets intresse.

Adoptionsrådgivningstjänsterna ger råd och hjälper sökandena att bedöma sina färdigheter som adoptivföräldrar och förbereda sig för uppgiften som föräldrar. Vid rådgivningen utreds om det finns förutsättningar för adoption och för att barnet och dennes tidigare föräldrar kan vara i kontakt. Vid adoptionsrådgivning hänvisas de sökande till att ansöka om adoptionstillstånd och vid behov anlita en internationell adoptionstjänst. De som överväger att ge sitt barn för adoption får stöd med att fundera på adoptionen och information om olika alternativ.

Till rådgivningarnas uppgift hör också att ombesörja placeringen av barn i adoptivfamiljen. Barnets anpassning till den nya familjen stöds och följs upp. Adoptionsrådgivning kan ges av välfärdsområdena, Helsingfors stad och organisationer som beviljats tillstånd.

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 15.2.2024