suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Yrittäjän eläketurva YEL

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Yrittäjänä huolehdit pakollisesta eläketurvastasi itse. YEL-eläkevakuutus turvaa toimeentulosi, jos yrittäjätoiminta päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi. Omaisilla on perhe-eläketurva yrittäjän kuoleman jälkeen.

Yrittäjäksi katsotaan henkilö, jonka työskentely ei tapahdu työ- tai virkasuhteessa. Eläkemaksut ja tulevan eläkkeesi määrä riippuvat YEL-työtulosta. Vahvistetun työtulon muk ...

Toimi näin

Jos yrittäjän eläkelain (YEL) mukaiset edellytykset täyttyvät, tarvitset vakuutuksen, vaikka työskentelisit yrittäjänä sivutoimisesti tai kausiluonteisesti. Samat säännöt koskevat myös kevytyrittäjää tai itsensä työllistäjää.

Sinun täytyy ottaa itsellesi yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos

  • olet 18–69-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
  • teet työtä yrityksessä
  • yrittäjätoimintasi on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
  • arvioitu työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa vuodessa (vuonna 2023).

Järjestä eläkevakuutus haluamastasi työeläkeyhtiöstä tai eläkekassasta, jos alallasi toimii sellainen. Ota eläkevakuutus kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta. Lakisääteistä yrittäjän eläkelain mukaista eläkevakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Yrittäjä järjestää työeläketurvan myös palkkaamilleen työntekijöille.

Maatalousyrittäjän ja apurahansaajan eläkevakuuttamista eli MYEL-eläkevakuutuksia hoitaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.

Palvelun toteuttaa

Eläketurvakeskus

Palvelusta vastaa

Eläketurvakeskus
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 22.8.2023