suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Ylioppilastutkinto ja -kirjoitukset

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Ylioppilastutkinto on toisen asteen tutkinto, jonka tehtävänä on vahvistaa laaja-alaista yleissivistystä. Tutkinnon suorittamista varten lukioissa järjestetään kahdesti vuodessa ylioppilaskokeet. Ylioppilastutkinto koostuu sekä hyväksytysti suoritetusta ylioppilaskokeesta että lukion oppimäärän suorittamisesta (75 kurssia LOPS2016 mukaan opiskelevilla ja 150 opintopistettä LOPS2021 mukaan opiskelevilla).

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkielen tai vaihtoehtoisesti suomi toisena kielenä -koe on kaikille pakollinen. Neljän pakollisen kokeen lisäksi opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen oman valintansa mukaan. Keväällä 2022 tai tämän jälkeen ylioppilastutkintonsa aloittaneilla tutkintoon kuuluu 5 koetta, joista äidinkielen (tai S2:n koe) on pakollinen. Viiden pakollisen kokeen lisäksi opiskelija voi sisällyttää myös kevään 2022 jälkeen tutkintoonsa ylimääräisiä kokeita oman valintansa mukaan.

Ylioppilaskokeeseen ilmoittaudutaan oman lukion ilmoittamalla tavalla. Ohjeet ja aikataulut löytyvät lukioiden kotisivuilta. Opiskelijat maksavat ylioppilaskirjoituksiin osallistumisesta tutkintomaksut ylioppilastutkintolautakunnalle. Opiskelija voi olla oikeutettu erityisjärjestelyihin ylioppilaskirjoituksissa, jos hänellä on esimerkiksi lukihäiriö, sairaus tai vamma, hän on vieraskielinen tai hänellä on haasteellinen elämäntilanne. Erityisjärjestely voi tarkoittaa esimerkiksi kahden tunnin lisäaikaa, erillistä pientilaa ja/tai suurempaa kirjasinkokoa.

Jos opiskelijan äidinkieli on muu kuin suomi/ruotsi ja hän on opiskellut suomea/ruotsia toisena kielenä (=S2), hänen tulee hankkia S2-opettajalta vieraskielisyystodistus hyvissä ajoin ennen ensimmäiseen ylioppilaskokeeseen ilmoittautumista.

Lukion omat opettajat suorittavat kaikkien ylioppilaskokeiden alustavan arvostelun. Ylioppilastutkintolautakunnan sensorit arvostelevat kaikki suoritukset uudelleen ja antavat niistä pistemäärän kussakin ainejaoksessa yhteisesti päätettyjen arvostelukriteerien mukaisesti.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 15.10.2021