suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Yleiset neuvolatutkimukset

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Virtsanäyte

Jokaisella neuvolakäynnillä äidiltä otetaan virtsanäyte, josta tutkitaan virtsan sokeri ja valkuainen. Normaalisti sokeria ja valkuaista ei erity virtsaan raskauden aikana. Virtsan bakteerinäyte katsotaan heti raskauden alussa. Tutkimuksella varmistetaan, ettei odottavalla äidillä ole piilevää virtsatieinfektiota.

Hemoglobiini

Sormenpäästä otettavalla verinäytteellä seurataan äidin hemoglobiinia vähintään kolme kertaa raskauden aikana. Hemoglobiini on veren punainen väriaine, joka kuljettaa happea soluille. Naisen hemoglobiinin normaaliarvot ovat 117-155 g/l. Mikäli hemoglobiini on alle 115 g/l, suositellaan rautalisää.

Hemoglobiini laskee keskiraskaudessa eniten, koska äidin veren nestemäärä lisääntyy, mutta veren solujen määrä ei lisäänny samassa suhteessa.

Verenpaine ja paino

Neuvolakäynnillä äidiltä mitataan verenpaine ja paino. Verenpaine ei saa pitkäaikaisesti ylittää arvoa 140/90. Normaalipainoiselle (BMI 20 - 25) suositeltava painonnousu on 11,5 - 16 kg. Alipainoisen (BMI 18,5-19,9) suositeltava painonnousu on 12,5 - 18 kg. Jos BMI on 26 - 28 paino saisi nousta 7 - 11,5 kg. Mikäli odottava äiti on lihava (BMI> 29) painon ei tulisi nousta raskauden aikana 6 - 8 kiloa enempää. Alkuraskauden aikana painon lisääntyminen on melko vähäistä. Keski- ja loppuraskauden aikana suositeltava painonnousu on alle 500 g/viikko.

Veriryhmä

Neuvolan ensimmäisissä laboratoriokokeissa äidiltä tutkitaan veriryhmä ja veren Rhesus-tekijä (Rh-tekijä). Veriryhmä ja Rh-tekijä täytyy tietää, mikäli äidille joudutaan synnytyksen yhteydessä antamaan verta tai sen osia.

Rh-tekijä on tärkeä myös lapsen voinnin kannalta. Jos äiti on Rh-negatiivinen ja lapsi on perinyt isältään Rh-positiivisuuden, äidin immuunijärjestelmä voi alkaa tuottaa raskauden aikana vasta-aineita lapsen Rh-tekijää vastaan. Rh-negatiivisilta äideiltä tutkitaan Rh-vasta-aineita raskauden aikana verikokeilla. Myös Rh-negatiivisten äitien sikiön veriryhmä määritetään ja jos veriryhmä on positiivinen, äidille annetaan neuvolassa anti-D-immunoglobuliinipistos.

B-hepatiitti, Hiv ja kardiolipiini

Alkuraskauden laboratoriokokeissa äidiltä tutkitaan verestä myös B-hepatiitti, hiv ja kardiolipiini. B-hepatiitti on maksatulehdus, joka voi tarttua lapseen raskauden tai synnytyksen aikana. Hiv-tutkimuksella selvitetään onko äidillä veressä Hi-virusvasta-aineita. Hi-virus voi tarttua äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Kardiolipiini-tutkimuksella...

Kenelle ja millä ehdoin

Raskaana olevat naiset

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 7.5.2020