suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Haapaveden kaupunki

Yksityisten ei-ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottamisen hyväksyminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ei-ympärivuorokautiset sosiaalipalvelut tukevat palveluja tarvitsevan henkilön toimintakykyä ja itsenäistä asumista. Palvelujen tarve ei perustu ympärivuorokautiseen hoivaan ja huolenpitoon vaan johonkin muuhun.

Ei-ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja ovat esimerkiksi sosiaalityö, sosiaaliohjaus, sosiaalinen kuntoutus, lapsiperheen kotipalvelu, tukipalvelut, kotihoito, tuettu tai yhteisöllinen asuminen, liikkumista tukevat palvelut, mielenterveystyö ja päihdetyö. Niihin lasketaan myös perhetyö, kasvatus- ja perheneuvonta, perheasiain sovittelupalvelu, lapsen ja vanhemman tapaamisen valvonta sekä ottolapsineuvonta. Lisäksi ei-ympärivuorokautisiin sosiaalipalveluihin luetaan lasten ja nuorten huollon avopalvelut, vammaispalvelujen avopalvelut ja opiskelijahuollon kuraattoripalvelut.

Ei-ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja saa tuottaa yksityisesti, jos toiminta täyttää tietyt ehdot. Palvelujen tuottajan tulee tehdä toiminnan aloittamisesta kirjallinen ilmoitus sille hyvinvointialueelle, jossa se aikoo tarjota palvelujaan. Hyvinvointialue toimittaa ilmoituksen sekä asiassa antamansa lausunnon aluehallintovirastoon, joka tekee palveluntuottajan rekisteröintiä koskevan päätöksen.

Jos palveluntuottaja tuottaa ainoastaan tukipalvelua tai siihen rinnastettavaa palvelua, aluehallintovirasto ei tee siitä rekisteröintipäätöstä. Sen sijaan hyvinvointialue päättää kyseisen palvelun tuottamisen hyväksymisestä. Tukipalveluilla tarkoitetaan ateria-, vaatehuolto-, siivous- ja asiointipalvelua sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua. Tukipalveluun rinnastettavaan palvelua on muun muassa henkilökohtainen apu.

Toimi näin

Ennen toimintasi aloittamista tee ilmoitus sille hyvinvointialueelle, jossa aiot tarjota palveluja. Jos aiot toimia useamman hyvinvointialueen alueella, tee ilmoitus kullekin hyvinvointialueelle erikseen.

Tee ilmoitus erillisellä lomakkeella ja liitä siihen seuraavat asiakirjat:

  • ajantasainen kaupparekisteriote tai jäljennös elinkeinoilmoituksesta
  • jäljennös yhtiöjärjestyksestä, yhtiösopimuksesta tai säännöistä, jos hakijana on yhtiö, muu yhteisö tai säätiö
  • toimintasuunnitelma
  • jäljennös palvelujen vastuuhenkilön tutkintotodistuksista ja selvitys hänen työkokemuksestaan
  • asiakasrekisterin rekisteriseloste.

Jos tuotat palveluja erillisissä toimitiloissa, liitä ilmoitukseen lisäksi

  • tilojen pohjapiirustus ja käyttösuunnitelma
  • pelastusviranomaisen lausunto
  • ympäristöterveydenhuollon viranomaisen lausunto, jos tiloissa tarjoillaan ruokaa.

Hyvinvointialue tarkistaa ilmoituksesi, tekee tarvittaessa käynnin mahdollisiin toimitiloihisi ja lähettää ilmoituksesi omalla lausunnollaan täydennettynä aluehallintovirastoon rekisteröintipäätöksen tekemistä varten.

Aluehallintovirasto tarkistaa ilmoituslomakkeen liitteineen, tekee rekisteröintipäätöksen, lähettää päätöksen sinulle ja tallettaa ilmoituksesi tiedot Yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujenantajien rekisteriin. Sinulla on oikeus hakea päätökseen muutosta, jos olet siihen tyytymätön.

Jos tarjoat ainoastaan sosiaalihuoltolain mukaista tukipalvelua, ilmoituslomakkeen käsittelee aluehallintoviraston sijaan hyvinvointialue.

Ennen toimintasi aloittamista tee ilmoitus sen kunnan sosiaaliviranomaiselle, jossa aiot tarjota palveluja. Jos aiot toimia useamman kunnan alueella, tee ilmoitus erikseen jokaiseen kuntaan.

  • toimintasuunnitelma
  • sijaintikunnan sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen tai sen määräämän viranhaltijan lausunto
  • jäljennös palvelujen vastuuhenkilön tutkintotodistuksista ja selvitys hänen työkokemuksestaan
  • asiakasrekisterin rekisteriseloste.

Tilaajavastuulain mukaiset asiakirjat:

  • Selvitys siitä, onko yritys merkitty ennakkoperintälain (1118/1996) mukaiseen ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin, sekä arvonlisäverolain (1501/1993) mukaiseen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
  • Kaupparekisteriote.
  • Selvitys siitä, ettei yrityksellä ole verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain (1346/1999) 20 b §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettua verovelkaa taikka viranomaisen antama selvitys verovelan määrästä.
  • Todistukset työntekijöiden eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty.
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.
  • Selvitys työterveyshuollon järjestämisestä.

Jos tuotat palveluja erillisissä toimitiloissa, liitä ilmoitukseen lisäksi

  • tilojen pohjapiirustus ja käyttösuunnitelma
  • pelastussuunnitelma ja poistumisturvallisuusselvitys
  • pelastusviranomaisen lausunto
  • ympäristöterveydenhuollon viranomaisen lausunto, jos tiloissa tarjoillaan ruokaa.

Kunnan sosiaaliviranomainen tarkistaa ilmoituksesi, tekee käynnin mahdollisiin toimitiloihisi ja lähettää ilmoituksesi omalla lausunnollaan täydennettynä aluehallintovirastoon rekisteröintiä varten. Saat kunnasta saapumistodistuksen, kun ilmoituslomakkeessa on kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet. Saapumistodistuksessa kerrotaan ilmoituksen rekisteröinnin käsittelyaika.

Aluehallintovirasto tarkistaa ilmoituslomakkeen, tekee rekisteröintipäätöksen, lähettää päätöksen sinulle ja tallettaa ilmoituksesi tiedot Yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujenantajien rekisteriin. Sinulla on oikeus hakea päätökseen muutosta, jos olet siihen tyytymätön.

Jos tarjoat kotipalvelun tukipalvelua tai siihen rinnastettavaa palvelua, ilmoituslomakkeen käsittelee aluehallintoviraston sijaan kunta.

Kenelle ja millä ehdoin

Aluehallintovirasto voi hyväksyä yksityisen palvelujen tuottajan ei-ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottajaksi, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • toiminta täyttää kaikki sille asetetut edellytykset
  • palvelujen antamista varten on nimetty soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut, alan tuntemuksen ja riittävän johtamistaidon omaava vastuuhenkilö
  • palveluja antavalla henkilökunnalla on tehtävään soveltuva koulutus.

Jos palvelujen tarjoamiseksi tarvitaan toimitilat, niiden on oltava riittävät ja käyttötarkoitukseensa sopivat. Tarvittavien varusteiden on oltava asianmukaiset, ja henkilökuntaa on oltava riittävästi. Palvelujen tuottaja vastaa siitä, että palvelukokonaisuus täyttää sille asetetut vaatimukset.

Jos palvelutoiminnan vastuuhenkilö vaihtuu tai toiminnassa tapahtuu olennainen muutos, palvelujen tuottajan on tehtävä siitä etukäteen kirjallinen ilmoitus hyvinvointialueelle, joka ilmoittaa muutoksista aluehallintovirastolle.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.


Määräaika

Ilmoitus yksityisten ei-ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottamisesta tai muuttamisesta on tehtävä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista tai muuttamista.

Käsittelyaika

Käsittelyaikaan sisältyvät sekä hyvinvointialueen että aluehallintoviraston käsittelyajat. Aluehallintoviraston käsittelyaika on noin kaksi kuukautta.

Voimassaoloaika

Rekisteröintipäätös on voimassa toistaiseksi. Tiedot poistetaan Yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujenantajien rekisteristä viiden vuoden kuluttua toiminnan lopettamisesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Haapaveden kaupunki

Palvelusta vastaa

Haapaveden kaupunki
Tekstistä vastaa: Haapaveden kaupunki
Päivitetty: 5.2.2024