suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Haapaveden kaupunki

Yksityisen hoitajan palkkaaminen kotiin

  • Palvelu
  • Haapavesi
  • Julkinen palvelu

Perhe voi palkata hoitajan kotiinsa kotihoidon tuella alle 3-vuotiaalle tai yksityisen hoidon tuella alle kouluikäiselle. Lisäksi perhe voi hakea yksityisen hoidon tuen kuntalisää. Perheen palkkaamalle lastenhoitajalle, yksityisen hoidon tuottajalle, tulee hakea kunnalta hyväksyminen ennen työsuhteen solmimista.

Toimi näin

Hae kotihoidon ja yksityisen hoidon tukea Kelasta.

Kun haet yksityisen hoidon tukea Kelasta, ole ensin yhteydessä kotikuntaasi. Kunta tarkistaa hoitajan kelpoisuuden ja rikostaustan ja toimittaa tarvittavat asiakirjat Kelaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tuen suoraan hoitajalle.

Kotihoidon tuen Kela maksaa lapsen pääasialliselle hoitajalle eli yleensä sinulle vanhempana. Voit käyttää tukea hoitajan palkan maksamiseen.

Perhe hakee kotihoidon tukea ja yksityisen hoidon tukea Kelalta. Yksityisen hoidon tuottajan hyväksyminen haetaan Haapaveden päivähoitotoimistosta ennen työsuhteen solmimista. Hyväksyminen haetaan Kelan lomakkeeseen (Selvitys lasten yksityisen hoidon tuki, palvelutuntuottaja). Yksityisen hoidon tuen kuntalisää haetaan Haapaveden päivähoitotoimistolta. Lomakkeita kuntalisän hakemiseen saa tämän palvelun asiointikanavan ja kaupungin verkkosivujen lisäksi sekä päivähoitotoimistosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Lapsen vanhemmat valitsevat itse henkilön, joka hoitaa heidän lastaan. Ennen henkilön palkkaamista perheen on oltava yhteydessä kuntaan, joka tarkistaa hoitajan kelpoisuuden. Jos perhe palkkaa hoitajan, perhe toimii hoitajan työnantajana. Tällöin perhe vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista.

Palvelu on maksullinen.

Palvelu on maksullinen.

Jos perhe palkkaa hoitajan, perhe toimii hoitajan työnantajana. Tällöin perhe vastaa palkanmaksusta ennakonpidätyksineen sekä lakisääteisistä eläke- ja sosiaalivakuutusmaksuista. Hoitajalla on myös oikeus työterveyshuoltoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhe voi palkata lastenhoitajan kotiinsa ja saada palkkakuluihin kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon saa kotihoidon tukea ja alle kouluikäisen lapsen hoitoon yksityisen hoidon tukea. Työnantajana voi toimia useampi perhe yhdessä siten, että joku aikuisista on nimetty työnantajatehtävien vastuuhenkilöksi.

Kotiin palkattu hoitaja ei anna varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta.

Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHaapaveden kaupunki
Palvelusta vastaaHaapaveden kaupunki
Alue Haapavesi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Haapaveden kaupunki
Päivitetty: 26.10.2021