suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

YEL - Yrittäjän eläkevakuutuksen turva ja hinta

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Voit laskea YEL-laskurilla työtulon vaikutusta vakuutusmaksuun. Samalla voit vertailla eri maksuvaihtoehtojen vaikutusta vakuutusmaksun määrään. Laskurilla näet myös ikäsi, mahdollisen aloittavan yrittäjän alennuksen, maksuerien määrän ja maksujen ajankohdan vaikutuksen vakuutusmaksuun. Laskurin avulla saat arvion YEL-vakuutusmaksustasi ja turvasi tasosta.

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL on pakollinen vakuutus yrittäjälle. YEL on yrittäjän sosiaali- ja eläketurvan perusta. YEL-työtulon perusteella lasketaan tulevan eläkkeen lisäksi Kelan maksamat päivärahat, esimerkiksi sairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha. Yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusmaksu, sekä vakuutuksesta maksettavat ansionmenetyskorvaukset ja eläke perustuvat YEL-työtuloon. YEL määrittää myös yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan tason.

YEL-työtulo on arvio yrittäjänä tekemäsi työn rahallisesta arvosta. YEL-työtuloa voisi siis kuvata hintalapuksi, jonka annat omille työtunneillesi. Yrittäjänä arvioit YEL-työtulosi itse. Arvio tulisi tehdä vähintään sen suuruiseksi, paljonko tekemästäsi työstä maksettaisiin palkkaa saman ammattitaidon omaavalle henkilölle vuositasolla. Lyhyesti sanottuna työtulo on se määrä, jonka maksaisit toiselle, jotta hän tekisi työsi.

YEL-vakuutuksen kattavuus ja hinta on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. YEL-maksu on tietty prosenttiosuus vahvistetusta työtulosta. Jos olet uusi yrittäjä tai toiminut yrittäjänä alle neljä vuotta, saat lisäksi 22 % alennuksen maksuusi. Maksu on verovähennyskelpoinen. Vähennä YEL-maksut joko henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Palvelusta vastaaKeskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
Päivitetty: 23.6.2020