suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Vuokra-asunnot

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Helsingin kaupunki on Suomen suurin vuokranantaja ja omistaa yli 56000 vuokra-asuntoa. Asuntoja on lähes kaikkialla kaupungissa. Suurin osa kaupungin vuokra-asunnoista on valtion tuella rakennettuja Ara-vuokra-asuntoja, joiden asukasvalintaa on säädelty lailla. Asukasvalinnan perusteina ovat hakijan asunnontarve, tulot ja varallisuus.

Helsingin kaupunki omistaa myös vapaarahoitteisia asuntoja, joita vuokrataan markkinahinnalla. Lisäksi asuntoja välitetään lyhytaikaiseen tarpeeseen.

Asuntojen hakeminen ja välitys on maksutonta.

Asunnot välitetään hakemusten perusteella. Vuokra-asuntohakemuksen voi täyttää vuokra-asunnon haku -verkkosivun kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Asukasvalinnassa etusijalle asetetaan kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijat.

Päähakijan tulee olla 18-vuotta täyttänyt ja hänellä tulee olla suomalainen henkilötunnus. Ara-vuokra-asunnoissa on varallisuusraja.

Palvelussa on käytössä palveluseteli.

Kunnan konserniyhteisö Helsingin konserni 0201256-6

Tausta ja lainsäädäntö

Vuokra-asuntoa etsivä voi tiedustella vuokra-asuntoa kunnalta. Kunnan omistamat vuokra-asunnot ovat useimmiten valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja, joihin sovelletaan laissa säädettyjä asukasvalintakriteerejä.

Kunnilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta tarjota kuntalaisilleen vuokra-asuntoja, mutta kunnan tehtäviin kuuluu asunto-olojen kehittäminen alueellaan. Useimmat kunnat rakennuttavat vuokra-asuntoja ja tarjoavat niitä vuokrattaviksi joko suoraan kuntalaisilleen tai perustamansa vuokrataloyhtiön kautta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 7.12.2021