suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maistraatti

Vihkiminen sekä avioliiton rekisteröinti

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu
Alue valtakunnallinen
Palvelun kielet suomi, ruotsi, englanti

Samaa tai eri sukupuolta olevat kihlakumppanit vihitään avioliittoon maistraatissa avioliittoasetuksen vihkikaavan mukaisesti. Maistraatissa vihkimisen voi toimittaa maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja tai julkinen notaari.

Ennen vihkimistä tutkitaan avioliiton esteet. Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin täytyy todistaa henkilöllisyytensä vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi 15 vuotta täyttänyttä todistajaa.

Rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa, käräjäoikeudessa tai maistraatissa solmittu avioliitto rekisteröidään väestötietojärjestelmään vihkijän tekemän ilmoituksen perusteella.

Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava vihkiminen on maksutonta.


Toimi näin

Ajan vihkimiseen voi varata soittamalla, sähköpostitse, asiakaskäynnin yhteydessä tai varaamalla ajan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta (käytössä vain osassa maistraateista).


Kenelle ja millä ehdoin

Ennen avioliittoon vihkimistä on tutkittava avioliiton esteet. Esteiden tutkintatodistus on annettava vihkijälle ennen vihkimistä. Vihkiparin täytyy todistaa henkilöllisyytensä vihkijälle ennen vihkimistä.

Palvelu on maksuton.

Vihkiminen maistraatissa virka-aikana on maksutonta. Vihkimisestä virka-ajan ulkopuolella on sovittava erikseen vihkijän kanssa.

Vihkiminen maistraatin ulkopuolella virka-aikana tai vihkiminen virka-ajan ulkopuolella on maksullista. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset. Lisätietoa maksuista maistraatin hinnastosta http://maistraatti.fi/fi/hinnasto/


Tausta ja lainsäädäntö


Palvelun toteuttaa: 
Maistraatti