suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hollolan kunta

Vieraslajien torjunta

  • Palvelu
  • Hollola
  • Julkinen palvelu

Vieraslajit leviävät herkästi ja kaventavat luonnon monimuotoisuutta.

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille ihmisen mukana. Vieraslajeja ovat mm.

jättiputki

jättipalsami

espanjan siruetana

Vieraslajilain (1709/2015) mukaan vieraslajia ei saa pitää, kasvattaa, istuttaa, kylvää tai muulla vastaavalla tavalla käsitellä siten, että se voi päästä ympäristöön.

Vieraslajien torjuntaa tulee tehdä monella tapaa. Hollolan kunnan alueilla torjuntatyötä tehdään pääsääntöisesti mekaanisesti ja kunnan omistamilla alueilla, mutta jättiputken torjunnassa on mahdollisuus saada asiantuntija paikalle kertomaan ja auttamaan torjunnan aloittamisessa. Torjuntatyötä tekee Luontoturva Ky.

Jättiputkea ja jättipalsamia, niin kuin monia muitakin vieraslajeja esiintyy koko kunnan alueella. Näistä toivotaan havainnoista tietoja lajien kartoituksen ja torjumisen helpottamiseksi. Havainnot voi ilmoittaa vain sähköisesti palautepalvelun kautta, josta ne ohjautuvat suoraan torjuntatyötä tekevälle urakoitsijalle. Palautepalvelussa havainnon voi merkitä kartalle ja kertoa mikä vieraslaji on kyseessä ja kuinka laaja kasvusto on.

Asukkaat, koululuokat, yhdistykset ja muut voivat toki järjestää halutessaan vieraslajitalkoita. Sitä varten tulee selvittää maanomistaja, tehdä tiedotusta ja muistaa eväät. Talkoiden järjestämiseen ovat WWF ja Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry tehneet loistavan oppaan.

Toimi näin

Ilmoita havainnoista

Palautepalvelu, valitse aiheeksi Vieraslajihavainto! 

Havainnoista olisi hyvä ilmoittaa netissä Luonnontieteelliselle keskusmuseolle nettisivuilla. Tietoja käytetään vieraslajien levinneisyyden seuraamisessa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHollolan kunta
Palvelusta vastaaHollolan kunta
Alue Hollola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hollolan kunta
Päivitetty: 3.8.2022