suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Verkkoasiointi

Ajokortin korottaminen ryhmän 1 sisällä

Vastuuorganisaatio: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajokortin korottaminen asiointipalvelussa on mahdollista niille, joilla on jo ajokortti ja jotka täyttävät muut edellytykset palvelun käytölle. Lue palvelun käytön edellytyksistä eri ajokorttiryhmien osalta tarkemmin alempaa. Jos ajokortin korottaminen ei onnistu sähköisesti, voit asioida ajokortin korottamiseksi Trafin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä.

Jos täytät ajokortin korottamisen edellytykset, sinulle myönnetään ajokorttilupa, joka on voimassa 3 vuotta. Kuljettajantutkinnon teoria- ja ajokoe sekä mahdollinen käsittelykoe tulee suorittaa tämän 3 vuoden aikana. Kokeiden suorittamisesta peritään erillinen maksu.

Jos et ole vielä lisännyt sähköpostiosoitettasi Oma asioinnin yhteystietoihin, voit lisätä sen Omat tiedot –kohdasta kirjauduttuasi palveluun. Saat tulokset kuljettajantutkinnon kokeista antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Käytä tätä palvelua, jos

Sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 1 ajokorttiluokka ajokortillasi. Voit korottaa ajokorttiasi yhdellä tai useammalla ryhmän 1 ajokorttiluokalla kuljettajantutkinnon kautta. Ryhmän 1 ajokorttiluokat ovat AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE. Palvelun maksamisen jälkeen varaa Ajovarmasta aika kuljettajantutkinnon kokeiden suorittamiseksi.

Täytät ikävaatimuksen niin, että voit käyttää palvelua korottaaksesi ajokorttia:

  • AM/120-, AM/121-, T- ja/tai A1-luokalla täytettyäsi 15 vuotta
  • B-luokalla 16-vuotiaana tai
  • B- ja BE-luokalla (jos haet jälkimmäistä B-luokan yhteydessä) 17-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 18 vuotta.
  • A2-luokalla 17-vuotiaana. Ajokokeeseen voit mennä täytettyäsi 18 vuotta.
  • A-luokalla aikaisintaan 19-vuotiaana, jos sinulla on aiempi A2-luokan ajo-oikeus ja korotat luokkaa kuljettajantutkinnon kautta tai 23-vuotiaana jos sinulla ei ole aiempaa A2-luokan ajo-oikeutta (mutta jokin muu ryhmän 1 ajo-oikeus). Ajokokeeseen pääset ensimmäisessä tapauksessa aikaisintaan täytettyäsi 20 vuotta ja kun sinulla on ollut A2-luokan ajo-oikeus vähintään 2 vuotta. Jälkimmäisessä tapauksessa voit mennä ajokokeeseen täytettyäsi 24 vuotta.

HUOM!

Asiointipalvelussa voit korottaa moottoripyörän ajo-oikeutta vain suorittamalla kuljettajantutkinnon (teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe).

Jos haluat korottaa moottoripyörän ajo-oikeutta muulla tavoin kuin tutkinnon kautta korottaminen tulee tehdä Ajovarman lupapalvelupisteessä.

Asiointipalvelussa et voi korottaa ajo-oikeutta luokkaan B96. Jos haluat korottaa ajo-oikeuttasi luokkaan B96, korottaminen tulee tehdä Ajovarman lupapalvelupisteessä.


Verkkoasiointi

Missä asioissa tämä kanava palvelee?

Katso kaikki palvelut, joissa tämä verkkoasiointi on käytössä.