suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Vedenalaista rakennustyötä tekevä sukeltaja

  • Ammattipätevyys
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Vedenalaista rakennustyötä tekevän sukeltajan tulee olla suorittanut ammattisukeltajan ammattitutkinto tai soveltuva kevytsukeltajan tutkinto. Vaadittava tutkinto määräytyy sukellussyvyyden, työtehtävän, käytettävien sukelluslaitteiden ja työmenetelmän mukaan.

Sukellustyö on ryhmitelty pääasiassa sen mukaan, missä syvyydessä työskennellään. Kevytsukeltajan työskentelysyvyys on enintään 30 metrin syvyydessä ja ammattisukeltajan yli 30 metrin syvyydessä.

Toimi näin

Voit osoittaa pätevyytesi ammattisukeltajan tai kevytsukeltajan tehtävään suorittamastasi tutkinnosta annetusta todistuksella.

Jos olet saanut sukeltajan pätevyyden ulkomailla, kelpoisuudestasi tehdä Suomessa rakennustyötä veden alla päättää Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Lähetä hakemus Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Ulkomailla tutkinnon suorittanut sukeltaja voi osoittaa pätevyytensä tutkintotodistuksella tai muulla vastaavalla asiakirjalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Sukeltajalla tulee olla suoritettuna ammattisukeltajan ammattitutkinto tai soveltuva kevytsukeltajan tutkinto. Ulkomailla saadun ammattipätevyyden tunnustamisesta säädetään erikseen.

Työnantajan on tehtävä sukellustyötä varten työturvallisuuslain edellyttämä työpaikka- ja työvaihekohtainen turvallisuussuunnitelma. Turvallisuussuunnitelma on tehtävä kirjallisesti ja käsiteltävä asianosaisten työntekijöiden kanssa.

Palvelu on maksuton.


Määräaika

Sukeltajan pätevyys on tarkastettava sitä koskevasta todistuksesta ennen palvelussuhteen solmimista tai viimeistään ennen sukellustyön aloittamista.

Tausta ja lainsäädäntö

Valtioneuvoston asetus rakennustyötä tekevän sukeltajan pätevyydestä ja turvallisuussuunnitelmasta

Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009)

Perustiedot

Palvelun toteuttaaAluehallintovirasto
Palvelusta vastaaAluehallintovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 12.5.2021