suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Varhaiskasvatus illalla, yöllä ja viikonloppuna

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Vanhempien säännöllisen vuorotyön tai opiskelun ajaksi lapselle järjestetään varhaiskasvatusta illalla, yöllä ja viikonloppuina.

Vanhempien säännöllisen vuorotyön tai opiskelun ajaksi voidaan lapselle järjestää varhaiskasvatusta klo 17.30 jälkeen, yöllä ja viikonloppuna. Säännölliseksi tarve katsotaan, jos edellä mainittuina aikoina tarvitaan varhaiskasvatusta keskimäärin viitenä päivänä kuukaudessa kolmen kuukauden jaksolla.

Jos tarve on vähäistä, lapsen varhaiskasvatus järjestetään tavallisessa päiväkodissa tai perhepäivähoidossa ja vuorohoito tarvittaessa varahoitona vuoropäiväkodissa. Varahoidon tarpeesta ja käytöstä sovitaan erikseen lapsen oman varhaiskasvatuspaikan ja vuorohoitoyksikön johtajan kanssa.

Lasten varhaiskasvatuksen tarve perustuu vanhempien työvuoroihin tai opiskeluaikoihin. Kun varhaiskasvatuksen tarve iltaisin ja viikonloppuna päättyy, vähenee tai sitä käytetään ilmoitettua vähemmän, lapselle järjestetään varhaiskasvatuspaikka 6.15-17.30 toimivasta ryhmästä, päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Tarvittaessa lapselle järjestetään edelleen varahoitona varhaiskasvatusta illalla, yöllä ja viikonloppuna auki olevassa yksikössä.

Kesällä ja juhlapyhien aikana päiväkodit ovat avoinna erillisen ilmoituksen mukaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Vanhemmat voivat hakea lapselleen vuorohoitopaikkaa, jos he ovat vuorotyössä tai heidän opiskelunsa ajoittuu iltaan.

Hoitoa voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen. Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voida muuten järjestää.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lapsi, joka vanhempien työn tai opiskelun takia tarvitsee hoitoa iltaisin, öisin ja/tai viikonloppuisin, voi saada vuorohoitopaikan. Kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta siten, että vuorohoitoa on tarvittaessa tarjolla kaikkina vuorokaudenaikoina. Vuorohoitoon ei kuitenkaan ole subjektiivista oikeutta, vaan se perustuu todelliseen vuorotyöstä tai poikkeuksellisista opiskeluajoista johtuviin tarpeisiin.

Iltahoitoa antavat päiväkodit ovat avoinna usein noin klo 22:een saakka. Ympärivuorokautiset päiväkodit toimivat jatkuvasti kaikkina viikonpäivinä.

Jos lapsen ilta- tai yöaikainen hoidon tarve päättyy, lapsi siirtyy päiväsaikaan tarjottavan varhaiskasvatuksen piiriin. Vuorohoito voidaan järjestää myös perhepäivähoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 18.9.2020